DIABLOG bestaat 5 jaar!

Exact 5 jaar geleden, op 24 oktober 2008, verscheen het eerste item op DIABLOG. Het was nog een ‘clandestien’ gepubliceerd artikel over de Gambia-avond met oud-leerlingen Hout.

Herman, Els, Inge, Sofie, Annelene, Myriam, Carine, Roeland en Steven vormden destijds een PR-groepje met knettergekke ideeën om DIA op een positieve manier kenbaar te maken. Herman beet zich vast in het project DIABLOG en dit blijkt het enige idee van die PR-groep dat is overgebleven.

Tussen 24 oktober  en 01 maart 2009 probeerden we allerlei tekstsoorten uit (een interview met een oud-leerling, een verslag van een bezoek aan de rechtbank, een mini-recensie van een film door een leerling uit de B-klas,…). We experimenteerden met foto’s en filmpjes, we lokten reacties uit van de lezers, we maakten reclame voor onze school.
In een verslag ‘van toen’ staat te lezen: “Onze www.damiaaninstituut.be/diablog wordt publiek gemaakt op 1 maart; zonder veel toeters en bellen, wél met een publiciteitscampagne via alle computerschermen, een affiche, mailing van alle leerkrachten die het moeten verder vertellen aan de leerlingen.” Voor hen waren er kleine flyers met de boodschap:

Na jaren het wel en wee van DIA te hebben beschreven, werd het trimestriële tijdschrift DIAGONAAL definitief ten grave gedragen. De tijd van het gedrukte nieuws was voorbij en de digitale berichtgeving overspoelde ook DIA. Toen de huiskleuren, het logo en de stijl van DIA veranderden, paste DIABLOG haar kleedje aan.

Ondertussen is “de blog” een begrip geworden. Eindelijk kan elk personeelslid, elke ouder, elke oud-leerling volgen wat er dagdagelijks op school gebeurt. Wie op studiereis gaat, krijgt steevast de vraag “een stukje voor de blog te schrijven”: een oefening in schrijfvaardigheid voor alle leerlingen. Elk personeelslid krijgt de kans om een activiteit, een les, een werkstuk, een ‘verdienstelijke’ leerling in de kijker te zetten.

Hoogdagen voor de blog zijn de internationale uitwisselingen: ouders volgen hun kind elke dag via de berichtjes en de fotoreportages op de blog; zoonlief hoeft niet elke avond het thuisfront te briefen!

Meer dan 1000 berichten over DIA kunnen nu gelezen en bekeken worden ‘all over the World’: van de oud-leerling Hout tot de onderwijsdeskundige uit de VS, van de mama die haar dochter volgt op uitwisseling in Tremp tot de vader die verneemt wat z’n zoon realiseert tijdens de stage, van de leerling die fier vertelt over z’n hobby tot de oud-leerkracht die het officiële bezoek van de minister commentarieert. Weinige scholen brengen nieuws zo heet van de naald, zo divers, zo compleet!

Voor wie 5 jaar lang aan het roer staat van deze digitale informatiebron (*), voor al wie –gevraagd of spontaan- één of meerdere tekstjes schreef of een fotoreportage maakte, voor al wie één van de 500 reacties gaf, voor al wie zich ‘abonneerde’ op DIABLOG en zo één van de 82 “subscribers” is, voor al wie het gevoel heeft veel gemist te hebben als de blog ‘uitvalt’ (zoals enkele dagen geleden): jullie deden DIA leven en werkten mee aan een positief imago van onze school! Proficiat en dankjewel!
(*) Voor wie het nog niet wist: Herman Wijnants!

This entry was posted in Events and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *