4ABC bezoeken PIME

Vandaag beleefden 4ABC een beestig avontuur… Ze trokken met trein en bus naar Lier waar ze het Provinciaal Instituut voor Milieueducatie ( kortweg PIME) bezochten. In de voormiddag konden ze de Biotische Index bepalen van een vijver aan de hand van macro-invertebraten ( = met het blote oog waarneembare waterdiertjes zonder ruggengraat) Gewapend met laarzen, schepnetjes en emmertjes doken ze ( sommigen bijna letterlijk) de vijver in om allerhande beestjes te verzamelen. Er werden ook waterstalen chemisch onderzocht ( zuurstofgehalte, zuurtegraad, hardheid, nitriet, nitraat…) In het lab werden de diertjes op naam gebracht met behulp van tabellen of een Ipad . De waterkwaliteit bleek chemisch in orde en er werden 14 verschillende soorten macro-invertebraten gevonden wat ons op een Biotische Index bracht van 7. Besluit van het onderzoek; het water van de vijver heeft een zeer behoorlijke kwaliteit.
In de namiddag konden we ons buigen over de klimaatsveranderingen en de problemen die hierdoor zouden kunnen rijzen. Aan de hand van een interactieve tentoonstelling en gebruik makend van een Ipad werden we geconfronteerd met een reeks problemen die we moesten benaderen vanuit het standpunt van een president, of een visser of een boer…. De nabespreking vond plaats in een… yurt, een typische Mongoolse nomadentent. Op het einde van de bespreking mochten we voorstellen formuleren aan Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, om de klimaatsveranderingen tegen te gaan. Een greep uit de voorstellen: het promoten van een vegetarische dag, het bevorderen van de bouw van energiezuinige woningen, investeren in nieuwe technologieën, ….
Rond 14u30 vertrokken we te voet langs de Nete naar het station van Lier. Een flinke wandeling van 5 km. Door te voet te gaan en het openbaar vervoer te gebruiken hebben we in elk geval duidelijk laten zien hoe de CO2 uitstoot kan beperkt worden!

LVDP


Klik hier voor een diashow (25 foto’s).

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie, Wetenschap and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *