De geheimen van de Sociale Zekerheid

Ziekteverlof en zwangerschapsverlof, kindergeld en studietoelagen, pensioen en werkloosheidsuitkering: iedereen heeft er ooit wel mee te maken. Daarom kregen alle leerlingen van de derde graad een uiteenzetting door prof. Wouters waarin die vanuit concrete situaties het Belgische systeem van de sociale zekerheid uit de doeken deed. Het initiatief om de spreker voor het tweede jaar op rij uit te nodigen kwam van leerkracht geschiedenis Mevr. Van den Bosch. Leerkrachten economie en PAV ondersteunen in hun lessen het vakoverschrijdende initiatief dat kadert in een sociaal-economische samenleving. Hieronder enkele reacties van de leerlingen:
“Ik vond de lezing niet echt interessant maar hij heeft wel over dingen gesproken die ik niet wist en er werden aanrgijpende beelden getoond. Ook wist ik niet dat er zoveel mensen in armoede leven…..(N. Van Aelst)

Hoe de sociale zekerheid in elkaar zit is interessanter dan ik dacht. Door de voorbeelden te geven over echte personen kan je je een situatie voorstellen (K. Schauwers)

Het onderwerp interesseerde me wel en ik heb veel bijgeleerd over hoe de sociale zekerheid werkt. Ik vind het goed dat zo mensen die het moeilijk hebben, kunnen geholpen worden. Het ziekenfonds vind ik een zeer goede oplossing: een vriend van mij is opgenomen in het ziekenhuis, de rekening was heel hoog, ze hebben het niet breed. goed dat er die terugbetaling is. (S. Lorries)

Ik vond het een interessante lezing omdat er heel wat aspecten werden aangehaald. Ik heb gehoord en gezien hoe sommige mensen het moeilijk hebben. Ik heb ook geleerd waarvoor je bijstand kan vragen. Ik snap nu ook beter dat er veel mensen zijn die het moeilijk hebben om rond te komen met een laag budget. (M Vanhecke).

Vertrekkende vanuit al de informatie die er gegeven werd, krijgen de leerlingen nog een groepstaak waarbij ze vanuit een concrete case moeten uitzoeken op welke ondersteuning mensen recht hebben.

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *