PIKASOL: “een dag om nooit te vergeten, zo grappig en interessant was het”

Alle leerlingen van het 3de jaar hadden op Valentijnsdag hun Pikasol-dag.Joke Verlinden (3M) omschreef de dag als volgt: “Iedereen kon er zijn eigen mening geven over verliefd zijn en seks. Wie een vraag had, kon die gewoon stellen. Alles werd binnen de klasgroep gehouden. Niemand moest zich schamen want er werd heel openlijk over de liefde en alles wat daarmee te maken heeft gesproken.”
In de voormiddag had iedere klas een apart programma. In 3GH bespraken eerst een aantal stelling over liefde en de leerkracht die hen begeleidde a.d.h.v. cartoons van Peter Van der Straten leerde hen ook “alles over versieren”. Een andere klas keek naar de film Thirteen en besprak die later. De leerlingen van 3M hadden eerst een workshop van iemand van het JAC. Wessel de Bruyn vertelt er over: “We hebben een quiz gespeeld. Dat was interessant want nu weet ik hoe je een condoom aantrekt en dat een gorilla een penis heeft van 1 cm!” Er werd ook uitleg gegeven over SOA’s en veilige seks.
Een andere klas kreeg een lesbische of een homojongere op bezoek. Zij vertelden hun levensloop, hun manier van outing en de al dan niet aanvaarding door hun ouders. Dat vooroordelen niet altijd kloppen met de realiteit werd aangetoond met een spelletje waarbij men de geaardheid van de persoon moest ‘raden’ a.d.h.v. zijn/haar uiterlijk. In een andere workshop speelde men ‘doktertje’ en ‘telefoontje’: speelse manieren om over serieuze dingen te spreken. Nog een andere klasgroep (3RT) moest aan den lijve ondervinden wat het is aangeraakt te worden in een kopje-onder-spelletje: neen of ja kunnen zeggen, was de moeilijke opdracht.
Na de middag keek iedereen naar het toneelstuk “Liefde van A tot Seks”. Sommige vonden het grappig en humoristisch en realistisch, andere verstonden sommige stukjes niet en vonden het maar niets. De meeste jongeren herkenden echter wel de thema’s die de koppels beleefden in hun relatie.
Joke (3M) besluit: “Niemand zal nu nog seks hebben zonder dat men er eerst over nadenkt”. En een jongen die anoniem wil blijven schrijft wat -waarschijnlijk velen- hebben gedacht: “De dag ervoor was ik wat bang, want iedereen deed alsof ze er alles over wisten. Maar nu zag ik dat dat toch zo niet was.”

Pikasol 2012

Pikasol 2012

Pikasol 2012

Pikasol 2012Klik om te vergroten.

This entry was posted in Events and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *