Uitwisseling 5JK- Salemi (Sicilië) 12-19/11 deel 1

Zaterdag 12 november

Op zaterdag begaven Mevr. Holemans en Dhr. Ceuppens zich met een lege bus richting de luchthaven van Brussel-Zuid, namelijk Charleroi. Mevr. Holemans, toch een beetje nerveus, en Dhr. Ceuppens, eerste maal uitwisseling, gingen 18 Siciliaanse leerlingen en twee Siciliaanse collega’s ophalen. Spannend want ze hadden geen namen van de collega’s en dus ook geen enkel idee wie ze moesten typeren als zijnde 18 Siciliaanse leerlingen en twee Siciliaanse collega’s.

Om het nog spannender te maken, kwam de buschauffeur even melden dat hij stukken had en zeker nog een uur moest wachten op vervangstukken of een vervangbus vanuit Aarschot.

Na vele passagiers te zien passeren, verschenen er dan toch eindelijk 18 Siciliaanse leerlingen en twee Siciliaanse collega’s ten tonele.

Na anderhalf uur wachten op een vervangbus, kon de tocht richting Aarschot aangevat worden. Daar was elk gezin (behalve één, waarvoor onze excuses) reeds op de hoogte gebracht van de vertraging door een telefoonketting.

De Sicilianen werden aan de juiste leerlingen gekoppeld en iedereen vertrok richting huis.

Zondag 13 november

De leerlingen trokken richting Hengelhoef en de leerkrachten richting Gent. In Gent was het zeer koud, misschien toch beter mee gaan zwemmen?

Maandag 14 november

Na een kort welkomstwoord stelden onze leerlingen ons land voor a.d.h.v. een powerpoint. Daarna leidden enkele leerlingen de Sicilianen rond in onze school, gevolgd door een korte maar langdurende wandeling door Aarschot, onze eerste confrontatie met de ‘Siciliaanse mentaliteit’.

Tijdens de namiddag bezochten we de chocolaterie Delvora in Betekom. Hier vernamen we hoe chocolade gemaakt wordt en hoe die de juiste vorm krijgt. Uiteraard mocht er nadien ook geproefd worden. In welk land is er nu een financiële crisis? Aan de aankopen te zien, in geen van beide.

Dinsdag 15 november

’s Morgens werd er verzamelen geblazen in het station van Aarschot voor een dagtrip naar Brugge. Na een historische rondleiding verzorgd door de leerlingen was het hoog tijd om zich ergens te verwarmen. Hoogtepunten waren zeker het Begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwekerk met Madonna met kind van Michelangelo en de praalgraven van Karel de Stoute en Maria Van Bourgondië. Iedereen ging nog even zijn eigen weg en was (wonderwel) tijdig aan het station. De eerste indruk over de Siciliaanse mentaliteit moest even bijgestuurd worden.

Woensdag 16 november

Tijdens de voormiddag werd de koude opgezocht op de ijspiste in Heist-op-den-Berg. Wat schoorvoetend begon, eindigde in ‘sierlijke’ bewegingen over het ijs. Ontroerend was het om te zien hoe Belgen en Sicilianen elkaar onderling hielpen bij mogelijke valpartijen. Sommigen lieten het niet na om extra van de situatie te profiteren.

Na de middag stond er niks op het programma maar de leerlingen zorgden zelf voor een gezamenlijke uitstap naar Antwerpen. De leerkrachten lieten de uitwisseling even voor wat ze was en brachten nog eens wat tijd door met hun gezin.

Wordt vervolgd…

HM en CR


Klik hier voor een diashow (54 foto’s)

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *