Peter Celis geboeid door geschiedenis

Toen Peter Celis in 1985 afstudeerde in Industriële Wetenschappen had hij twee passies: geschiedenis en luchtvaart. Hij maakte van de luchtvaart zijn beroep en werd F16-piloot. Geschiedenis van de tweede wereldoorlog bleef zijn grote hobby. Als kleine jongen wilde hij alles weten over die ene soldaat op het kerkhof van Meensel-Kiezegem bij wie een Canadese Mapleleaf op zijn grafsteen prijkte. Om van zijn gezaag af te zijn, raadde zijn grootvader hem aan zelf op zoek te gaan naar de geheimen van soldaat Blenkinsop. Het resultaat na een jarenlange zoektocht was een boek dat eerst in het Engels in Canada verscheen onder de titel “One who almost made it back” en deze zomer op de Vlaamse boekenmarkt kwam onder de titel “Blenkinsop. Van de Belgische ondergrondse tot Bergen-Belsen”.
Voor het Davidsfonds Aarschot bracht Peter op woensdag 16 november het pakkende verhaal van de jonge beloftevolle piloot die op een schrijnende wijze sterft terwijl de eindoverwinning lonkt.
Peter boeide 63 mensen, onder wie zijn ouders (oud-DIA-personeelsleden) en talrijke oud-leerkrachten die de slimme kerel nog in de klas hadden gehad. Ook z’n zoon Frederik (3C) was aanwezig en luisterde met veel aandacht naar de papa.
Peter wist a.d.h.v. fotomateriaal, met heel veel technische kennis de ervaringen van de oorlogspiloten te schetsen maar raadpleegde evenzeer met een grote nauwkeurigheid z’n historische bronnen zodat het boek het (veel te korte) leven van één man brengt met de “grote geschiedenis” op de achtergrond.
DIA is fier op hem!


Klik hier voor een diashow (10 foto’s)

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *