Romeins koken

Op woensdag 9 november hebben de leerlingen van 3A zelf hun middagmaal bereid en nog wel op een bijzondere manier: ze kookten volgens recepten die duizend vijfhonderd tot tweeduizend jaar oud waren.

Tijdens de lessen Latijn hadden ze kennisgemaakt met de eet- en kookcultuur van de oude Romeinen. Daarbij hoorden enkele authentieke, Latijnse recepten uit het kookboek van Apicius. Dit alles natuurlijk zonder aardappelen, tomaten, maïs of chocolade, want die bereikten Europa pas na de (her)ontdekking van Amerika door Columbus.; wel veel groenten, zoals prei, bonen en selder, en verder varkensvlees, brood, vis, eieren en vooral veel saus. Dit alles werd zorgvuldig klaargemaakt en met veel smaak opgegeten.

Ten slotte nog de afwas (Echte Romeinen hadden daar slaven voor, maar dat paste helaas niet binnen ons budget.) en daarna ging iedereen tegen twee uur moe, maar voldaan naar huis.
(VP)
P.S.: voor wie meer wil weten over de Romeinse eetgewoontes is volgende website een goed uitgangspunt: www.apiciana.nl

Romeins koken

Romeins koken

Romeins kokenRomeins koken

Klik om te vergroten.

This entry was posted in Events, Taal and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *