Vluchtelingen toen en vandaag

V.l.n.r. Mustafa, Mehdi, Ali en Hedwig.
Klik op de foto om het album te bekijken.

Op woensdag 22 februari bezochten de leerlingen van het vierde jaar en van klas 5R in de theaterzaal van CC Het Gasthuis voor een boeiende lezing over Louis Raemaekers. In het tweede deel van het bezoek vertelden mensen van het Opvangcentrum voor Vluchtelingen uit Scherpenheuvel over hun ervaringen. Mustafa uit klas 4N1 (Mechanische Technieken) kwam vijf jaar geleden als vluchteling vanuit Irak naar België. Hoe hij de voormiddag ervoer, lees je in de cursieve stukjes. De miserie van de Eerste Wereldoorlog en het verhaal van de vluchtelingen in de 21e eeuw lijken heel ver uit elkaar, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn!

Paul de Keulenaer schetste ons een beeld van de gebeurtenissen in de Eerste Wereldoorlog met heel veel oog voor de tekeningen van politiek cartoonist en belangrijk figuur in de geallieerde propaganda Louis Raemaekers.
Louis Raemaekers

 

 

 

 

 

 

 

 

De schrijnende en doordringende tekeningen van cartoonist Gerard Alsteens (GAL) legden de link met de vluchtelingen van vandaag.

Gerard Alsteens (GAL)

Mustafa: ‘Eerst luisterden we naar een man met een presentatie over Wereldoorlog I toen de Duisters binnen België gekomen waren zonder reden en ze oorlog begonnen te voeren. Hoeveel mensen er toen in Aarschot woonden voor de oorlog en na de oorlog en hoeveel mensen dood waren gegaan: op straat gedood voor geen enkele reden.’

In het tweede deel werd de werkelijkheid van de Eerste Wereldoorlog een werkelijkheid van vandaag: Michel Toremans (directeur Opvangcentrum Peeterskasteel Scherpenheuvel) en Hedwig Neesen (Restart vzw) vertelden enthousiast hoe zij, samen met vele vrijwilligers, vluchtelingen opvangen en hun leven een nieuwe start geven. Maar die vluchtelingen vertelden zelf wat hun was overkomen, hoe ze hier waren aanbeland en hoe zij het verder zien.
Mustafa zag het zo: ‘ Na de presentatie zijn er vluchtelingen gekomen om te vertellen hoe het leven in hun land was en hoe zij gevlucht waren en waarom. Mehdi, zijn dochter Zahra en zijn vrouw zijn  afkomstig uit Bagdad in Bagdad, en Ali is afkomstig uit Afghanistan maar hij woonde toen in Iran.
Eerst vertelde Zahra over Irak dat daar helemaal niet te leven is en je er bijna nooit vrij bent. Het is heel gevaarlijk door de bomaanslagen. Mehdi, haar vader, had een restaurant maar dat was helemaal kapot door een auto-ontploffing. Zijn zoon was daar vermoord.
Ali had niet genoeg geld en hij en zijn kinderen mochten niet naar school gaan omdat zij in Iran geen papieren hadden en hij mocht ook niks doen.
Daarna vertelden ze hoe ze naar hier zijn gekomen:  de meesten met de boot. Ook langs welke landen zij allemaal waren gegaan om naar hier te komen en hoe zij tot hier in België zijn geraakt.
En toen moesten Zahra en haar mama weg voor een andere groep.
Ikzelf kwam er dan bij om te vertalen voor Mehdi, maar ook hoe mijn situatie was voor ik vluchtte.
Ik vroeg Medhi wat hij van de hoofddoeken vond en of hij daar problemen mee heeft? En wat hij van België vindt? Hij wil ook heel graag hier werken en een hoofddoek maakt hem niets uit. De meeste vluchtelingen komen naar hier om een nieuw leven te beginnen en veilig te zijn.

Tot 26 maart 2017 kun je in het Stedelijk Museum van Aarschot de expo over Louis Raemaekers bezoeken; een aanrader.

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *