Naar Lodz-Polen


Klik hier voor een diashow (34 foto’s)

Op 5 maart verzamelden 7 leerlingen van 5M en 2 leerkrachten, Wim Janssens en Raf Ceuppens, zich om op uitwisseling te vertrekken naar Lodz in Polen, een nieuwe bestemming in het Dia Internationaal-aanbod.
Na een ochtendvlucht pikten de Poolse leerlingen en 2 Poolse leerkrachten ons op aan de luchthaven van Modlin, een voormalige legerbasis. We bezochten meteen de versterkte vesting van Modlin, meerdere malen strategisch belangrijk in de Poolse geschiedenis. Dit was al een confrontatie met de nare gebeurtenissen die zich daar afspeelden o.a. tijdens WO II. In de namiddag bezochten we nog het paleis van Nieborow.
Lodz is een voormalige textielindustriestad. De gebouwen van die bloeiperiode zijn nog aanwezig. De renovatie van de Manufactura, een oude site, naar een winkelcomplex, is geslaagd en bewijst dat onze Westerse wereld ingang vindt in het voormalige Oostblokland. We bekeken ook de paleizen van textielbonzen van weleer, Poznanski en Herbst.
Lodz is ook gekend omwille van haar filmschool. Roman Polanski leerde hier de knepen van zijn vak en ook de jongere generatie kent de knepen want zij wonnen zelfs een oscar met de animatiefilm, Peter en de wolf, waarvan we de making of zagen.
Een bezoek aan de hoofdstad Warschau ontbrak niet. Daar kregen we een rondleiding in het Poolse parlement. Nadien wandelden we langs historische gebouwen die eigenlijk heropgebouwd werden na 1945. Warschau was toen een stad in as.
Polen is een bevreemdend land waar het juk van het communisme nog voelbaar is, maar de ruk naar het Westen is duidelijk ingezet. Of dit de Poolse bevolking ten goede komt is nog maar de vraag. Een eenduidig antwoord op de vraag welk staatssysteem het beste is, kregen we niet.
We weten wel dat de Poolse gastgezinnen ons hartelijk ontvingen en dat onze leerlingen in goede handen waren. Hopelijk kunnen we de Polen overtuigen om volgend jaar verder te bouwen na hun bezoek aan ons van 9 tot 16 april.
CR

This entry was posted in Buitenland, Excursie, Uitwisseling and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *