Cultuur en geschiedenis in Leuven

Op dinsdag 19 mei viel de leerlingen van 5 Koeling & Warmte, Auto en Hout een cultuur-historische uitstap naar Leuven te beurt.
In wezen betrof het een “jaar-overschrijdende” activiteit: de leerlingen van 7T kregen een gedeelde verantwoordelijkheid vanwege de ondersteuning en begeleiding die ze moesten bieden.
De dag werd opgesplitst in twee onderdelen: een bezoek aan het stadhuis o.l.v. een plaatselijke gids en een historische en culturele wandelzoektocht.

Dankzij de gids konden velen voor het eerst in hun leven op een summiere wijze kennis maken met de geschiedenis van Leuven.
Aan de voorgevel van het stadhuis werd de aandacht vooral getrokken door de vele beeldhouwwerken en –kragen die een weerspiegeling zijn van wereldlijke en kerkelijke leiders enerzijds en Bijbelse taferelen anderzijds.

Binnen het gebouw kon je er niet aan voorbij: één en al mooi bewaarde kunst, pracht en praal.
Eén en al geschiedenis, gaande van de merktekens die steenkappers gebruikten om de maat van de stenen weer te geven, via de vroeger gebruikte gaslampen, tot de trouwzaal en het bureau van de burgemeester.

Bizar en tegelijk de moeite waard was de klim naar de zolder, waar tal van restanten van beelden en pleisteren mallen bewaard worden. Ook de constructie van het houten dakgebinte verdiende een aparte aandacht.
Vanaf nu weet ook iedereen ook waarom de draaitrap zijn steunpijler heeft aan de linkerzijde en niet zoals gebruikelijk aan de rechterzijde…
Tijdens de wandelzoektocht moesten de groepjes onder “het alziende oog” van de “stille” (lees: zwijgende) begeleiders van 7T tal van opdrachten oplossen en vragen beantwoorden. Heel Leuven moest hiervoor doorkruist worden. Of dat effectief op die wijze gebeurde en of de “social media” voor sommigen niet veeleer hèt hulpmiddel van de dag waren, is en blijft een open vraag.

VSJO


Klik hier voor een diashow (44 foto’s)

This entry was posted in Binnenland, Cultuur, Events, Excursie, Geschiedenis and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *