Pick-and-Place

De nieuwe Pick-and-Place CC is al opgewarmd voor di-A-ctief, onze opendeurdag op 11 mei.

Dit project van RTC Vlaams Brabant is als eindwerk van 6 Elektro-Mechanica zowel elektrisch als pneumatisch door leerlingen zelf getekend, geprogrammeerd, aangesloten en in werking gezet. Bepaalde mechanische delen zijn ook zelf ontworpen en met een 3D-printer gemaakt.

Deze pick-and-place is het tweede deel van een grotere machine. In deze deelmachine worden er lagers via een elektropneumatische grijper (SMC) vastgepakt en geplaatst in een houder. Deze lager-houder wordt via een elekrische as met stappenmotor buiten de gevaarlijke zone van de pick-and-place gebracht.

Dit jaar is er nadruk gelegd op het veiligheidsaspect. Behalve de klassieke noodstopschakelaar en veiligheidsrelais is er ook gebruik gemaakt van een lichtscherm (Sick) en magneetcontacten voor de hekbewaking (Pilz).

Al de verschillende sensoren geven hun informatie aan de PLC (Beckhoff) dewelke op zijn beurt de nodige onderdelen aanstuurt.

Je kan de pick-and-place aan het werk zien op onderstaand filmpje maar je kan hem op de opendeurdag ook live en van dichtbij aan het werk zien in de C-blok.

IM en WVH

This entry was posted in Events, Technologie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *