Naar LIMTEC

Van leraar Ivo Maenen kreeg DIABLOG het onderstaande bericht dat we graag publiceren.

Op 19 maart volgden de leerlingen van 6 Koel- en Warmtetechnieken en 7 Stuur- en Beveiligingstechnieken een opleiding bij LIMTEC.
Limtec, gelegen op het terrein van Ford Genk, is het Limburgs technologiecentrum dat zowel opleidingen organiseert voor de bedrijfswereld als voor het onderwijs om in te spelen op de technologische evoluties. De infrastructuur, met aandacht voor werkende proefopstellingen, zorgt voor praktijkervaringen met nieuwe technieken met een hoge automatiseringsgraad.
Als onderwerp van de dag stonden voor de leerlingen van 6Q frequentieregelaars op het menu. Frequentieregelaars hebben als hoofddoel de snelheid van elektrische motoren te regelen.. Ze worden toegepast bij de sturing van talrijke machines zoals pompen, ventilatoren, airco’s, liften, werktuigmachines, robots, transportbanden, verpakkingsmachines, elektrische auto’s, extruders, enz.
Het doel van deze opleiding was het zelfstandig leren aansluiten en parametreren van een frequentieregelaar.

Regelaar

Om dit te kennen en kunnen werd er eerst overzicht gegeven van de voornaamste gegevens van een frequentieregelaar in functie van de gebruikte elektrische motor.
Daarna werd er een eerste inbedrijfsname gedaan in functie van de motor die aangestuurd moest worden.
Vervolgens werden verschillende bedieningselementen aangesloten en werd de frequentieregelaar geparametreerd in functie van deze bedieningselementen. Als voorbeeld kan je aanhalen dat een lift gedurende een bepaalde tijd langzaam mag aanlopen voordat hij op volle snelheid komt. Het zelfde kan gedaan worden met het uitlopen voordat hij stil komt te staan.
Verder werd ons via enkele demonstraties aangetoond welk het gedrag is van de installatie bij het starten maar ook bij de verschillende manieren van remmen met behulp van de frequentieregelaar. Het werd ons duidelijk dat er een groot verschil is tussen het remmen van een zaagblad en het remmen van een lift. Natuurlijk mochten we dit zelf ook programmeren op onze frequentieregelaar.

De mannen van 7B behandelden de zogenaamde PID-regelaars. Deze maken onderdeel uit van het domein van de regeltechniek. Het is hierbij de bedoeling om een bepaalde gewenste waarde zo snel en zo goed als mogelijk te bereiken. Verder moet men deze waarde aan houden zelfs bij invloeden van buitenaf.

PID

Iedereen van ons krijgt in zijn dagelijks leven met regeltechniek te maken: verwarmings- en koelingstoestellen, wasmachines, microgolfovens, stuurberkrachtiging, enz.
De gewenste waarde is zo bijvoorbeeld de kamertemperatuur. Een invloed van buitenaf kan dan de dalende buitentemperatuur zijn of de toenemende warmte van de zon.
Een visueel voorbeeld van een slechte en een goede regeling kan je in onderstaande video zien.


Klik hier voor een diashow (13 foto’s).

This entry was posted in Events, Technologie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *