DIA in de Telenet-BBC Public Speaking Awards

Alle leerlingen maken het regelmatig mee in de taallessen: spreekoefeningen. Sommigen draaien er hun hand niet voor om, anderen worden zenuwachtig bij het idee alleen al. Hoe zit het dan met spreken voor een ongekend publiek, en dan nog in het Engels? Dat is namelijk het opzet van de Telenet–BBC Public Speaking Awards. Toen de leerkracht Engels de wedstrijd voorstelde aan haar leerlingen van het zesde jaar werd er eentje enthousiast: Stefanie Michiels van 6 Latijn-Wetenschappen.

Stefanie Michiels

De wedstrijd wordt georganiseerd door Telenet in partnerschap met de BBC, de Britse Ambassade en de British Council en verloopt volledig in het Engels. Deelnemers moeten uit een lijst van acht onderwerpen hun favoriete topic kiezen, en daarover voor een onbekend publiek (jury en supporters van de andere deelnemers) gedurende vijf minuten een Engelse toespraak houden. Nadien volgt er nog een vragenronde van vier minuten waarin leerlingen hun Engelse spreekvaardigheid en improvisatietalent kunnen bewijzen door kort en to the point te antwoorden op de gestelde vragen.

Stefanie koos als onderwerp ‘Is social-networking anti-social?’ en kon aan de voorbereiding van haar speech beginnen. In november woonde ze een infonamiddag bij, waar de regels en doelstellingen werden toegelicht. In januari volgde een coachingsessie waarin ze de kans kreeg een klein stukje van haar voorlopige toespraak te houden. Acteur Karel Deruwe, o.a. gekend als Guido in Familie, coachte en gaf feedback. In de loop van de weken werkte ze verder aan haar toespraak, schaafde hem bij, lette op timing, presenteerde hem in haar eigen klas, en in een klas die het ‘vreemde, ongekende publiek’ moest voorstellen. En dan was het eindelijk zover: op zaterdag 10 maart kon ze haar toespraak in één van de voorrondes houden. Zij kon de jury met haar speech overtuigen en kreeg als beloning een trofee en een plaatsje in de kwartfinales.

En nu zitten we in sneltreinvaart: volgende week, zaterdag 17 maart vinden de kwartfinales plaats. Stefanie zal de eer van DIA verdedigen. Wij duimen alvast voor haar!

Stefanie Michiels

Award

This entry was posted in Engels, Events, Taal and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *