Comeniusproject naar Bialowieza, Polen

De leerlingen van 5T zijn samen met leerkrachten Jozef Eeckhout en YvesVermunicht op 6-daags bezoek geweest naar Polen (tegen de grens van Wit Rusland). Dit was een culturele samenkomst met 7 verschillende landen. De 6 dagen zijn vooral gevuld geweest met bezoeken aan de plaastelijke bezienswaardigheden (kerken, musea). Maar ook de rondleiding in één van de laatste natuurlijke bossen was indrukwekkend. Dat de temperatuur in Polen niet dezelfde is als bij ons hebben we letterlijk mogen ondervinden.

Maar vooral het contact met mensen uit verschillende landen en culturen is hetgene wat iedereen het meest gaat bij blijven.
Gesprekken in verschillende talen, (soms zelfs gebarentaal) met leeftijdsgenoten over dagdagelijkse dingen die toch zo verschillend blijken.
En niet in een documentaire op tv,maar met gesprekken zelf ondervinden is voor iedereen een onvergetelijke ervaring geweest.
Dat de verdeling in de wereld niet altijd eerlijk of fair is, en dat veel dingen die voor ons evident zijn dat niet voor iedereen zijn, bleek ook nooit zo te zijn doorgedrongen als op deze 6-daagse.

Wat dan overduidelijk bleek, was dat onder de ruwe bolsters die de leerlingen vaak laten zien er nu blanke pitten boven kwamen en ze moeite hadden om na deze korte week afscheid te nemen. Ze zijn zelfs om 5u. in de ochtend opgestaan om afscheid te nemen van hun pasgemaakte vrienden.

Ongetwijfeld zullen hun facebookprofielen vanaf nu internationaal bezocht worden en zullen de leerlingen vanaf nu ook in het Engels chatten.

Yves V.


Klik hier voor een diashow (29 foto’s)

This entry was posted in Buitenland, Excursie, Uitwisseling and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *