Leren en werken op stage

De leerlingen van het 6de jaar modulair van de studierichting ‘hout’ hebben in de loop van de 4 jaar opleiding veel opgestoken tijdens de theorie- en praktijklessen. Tijdens een 3 weken durende stage van 27 februari tot 16 maart konden ze hun opgedane kennis in de praktijk zetten in een stagebedrijf.

De leerlingen van 6S3 kregen verschillende keren bezoek van hun stagebegeleider-leraar Dhr Salaets. Nick Pelgrims werkte in het bedrijf van Johan Lauwvrijs in Herselt. Dagelijks noteerde hij in z’n stageboek de opdrachten die hij moest uitvoeren. Een greep uit zijn bezigheden: lijmen poten poort (teak), gaten boren met langgatboormachine in stijlen en regels, zagen en afvijlen valse pennen, pennen lijmen in regels, teak planchetten schuren, op maat zagen, slot uitboren en inkappen in rechter poort, kruisen zagen,schaven,plaatsen. Al deze activiteiten werden uitgevoerd in het werkhuis van het bedrijf. Hij moest ook ‘op verplaatsing’ werken. In Pijpelheide ging hij een poort plaatsen. Hiervoor plaatste hij eerst palen en ook de stijlen en regels voor schutsels bijpassend bij de poort moesten afgeschreven worden. Na afloop van zijn stage had Nick volgende bedenkingen: “De 3 weken stage zijn voorbij gevlogen. Ik heb er heel wat ervaring opgedaan en heb er op een andere manier leren werken. Samen met mijn stagementor maakten we een poort in teak en 4 schutsels in teak, deze zijn  we ook gaan plaatsen bij de klant. Ik heb voor het eerst op het dak gewerkt (gordingen en muurplaten bevestigen) wat een speciale ervaring was. Het was fijn werken in mijn stagebedrijf, in de toekomst zou ik er zelfs aan de slag willen gaan.”

Vinsent Van Weddingen maakte de eerste dag kennis met de collega’s van het stagebedrijf De Wijngaert in Gelrode. Een eerste opdracht was het maken van boringen in massieve schijfgeleiders. Hij moest ook drevelboringen maken in achterkanten van massieve schuiven. Verder vermeldt Vinsent in z’n stageboek: verzagen multiplex en fineer, fineer op multiplex lijmen en spannen, afplakken platen en afwerken afgeplakte kanten. Vinsent kreeg ook de kans om trespa platen te zagen en op maat te frezen cnc. Ook hij werkte niet alleen in het werkhuis van het bedrijf maar mocht op verplaatsing rolluiken vervangen door elektrische rolluiken. Ook minder aangename karweien als het opruimen van de opslagplaats behoorde tot zijn werk. Na zijn stage schreef Vinsent aan Diablog: “Ik vond de stage heel leerrijk. Een toffe ervaring om ook eens de praktijk mee te maken. Maar ik besef nu ook dat ik nog heel wat moet leren. Ik had ook heel toffe samenwerking  met mijn collega’s. Het plaatsen van kasten was  een leuke ervaring. Ook heb ik plafonds geplaatst. Ik kijk al uit naar de stage van volgend jaar.”

Op de foto’s kan je zien wat de leerlingen hout presteerden tijdens hun stage.


Klik hier voor een diashow (30 foto’s)

This entry was posted in Events and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *