Op studiebezoek naar de schaatsbaan van Heverlee (22 maart)

Dhr. Vermunicht, leraar in de klassen 5T en 5Q, stuurde ons volgend verslag over een leerrijke uitstap naar een schaatsbaan.

Op het ogenblik dat ik dit schrijf zijn we twee dagen later. En ik kan je zeggen dat ik nu pijn in mijn spieren voel waarvan ik niet eens wist dat ik ze had.
Dus we zijn met 5T en 5Q met de bus naar de schaatsbaan in Heverlee (Haasrode) gereden. We kregen daar een zeer uitgebreide rondleiding in het machinepark. De leerlingen waren duidelijk onder de indruk van hoeveel nieuwe technologieën en installaties achter een op het eerste zicht verouderde schaatsbaan te zien zijn.
Wij leren onze leerlingen dat in een utopische wereld er geen energie verloren gaat door de plekken waar warmte wordt onttrokken (koeling) deze warmte dan wordt gebruikt om elders iets te verwarmen. Op deze ijsbaan hebben ze duidelijk 10 jaar geleden al gekozen voor zeer ecologische oplossingen en dat rendeert. De warmte die de koelinstallaties doorgeven, wordt (deels) gebruikt om de douches van warm water te voorzien. Het ijs dat ze dagelijks afschrapen van de ijsbaan wordt dan weer gefilterd en opnieuw gebruikt om de koeltoren af te koelen. Het water waar ze het ijs mee maken wordt door een speciaal toestel verdund waardoor ze minder energie moeten stoppen in het maken van het ijs.

Ik zou nog wel een uurtje zo kunnen doorgaan, maar daarna kwam natuurlijk de spektakelkant van onze uitstap.
Beelden zeggen meer dan honderd woorden:  bekijk dus vooral de beelden.
De grappige pakken, de liters zweet, het lachen om mekaars capriolen en de pijnlijke spieren achteraf maken dat deze uitstap nooit zal vergeten worden door deze leerlingen.
En ik zal de Reflex Spray eens gaan zoeken.

Cameraman
Yves Vermunicht

This entry was posted in Binnenland, Excursie, Technologie and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *