ASCO-DIA: brug tussen school en bedrijf

De leerlingen van het 7de jaar Computergestuurde Mechanische Productie Technieken waren op vrijdagnamiddag 10 juni te gast in het bedrijf ASCO Industries in Zaventem. Dit bedrijf in de metaalverwerkende sector is toegespitst op ontwerp en productie van hoogwaardige vliegtuigcomponenten; het is wereldmarktleider in de sector.
De voorbije maanden konden de leerlingen gebruik maken van het hoogtechnologische CNC-machinepark van dit bedrijf. Via werkplekleren bekwaamden ze zich niet alleen in freezen, verspanen, 3D-metingen of het geautomatiseerd productieproces maar werden ook geconfronteerd met de attitudes waaraan een werknemer van een groot bedrijf moet voldoen: stiptheid, quality-minded, positief engagement.
Werkplekleren wordt georganiseerd door RTC (Regionaal Technologisch Centrum) Vlaams-Brabant. Eerst krijgen leerkrachten de kans zich bij te scholen in het hoogtechnologisch bedrijf. Nadien kunnen deze leraars hun collega’s uitleg geven en vooral ook de leerlingen begeleiden tijdens hun werkperiode in ASCO. De samenwerking liep over 5 maanden. Men vertrok van de (ingewikkelde!) tekening van een hulpstuk van een vliegtuigonderdeel. Nadien werden de verschillende componenten van het desbetreffende opspanmiddel vervaardigd en uiteindelijk werden deze tot een groter geheel geassembleerd. Aan het project werd zowel in ASCO als in de CNC-werkhuizen van de school gewerkt. Damiaaninstituut functioneert trouwens dankzij het uitgebreide machinepark als CNC-competentiecentrum voor andere scholen.
DIA werkt al langer samen met ASCO, maar het project van dit jaar “ASCP” (Aircraft School Challenge Project) was een unieke ervaring. Onze leerlingen zijn terecht fier: het onderdeeltje dat de DIA-leerlingen maakten komt ooit terecht in een echt vliegtuig!
Op vrijdagnamiddag waren de 58 leerlingen uit 6 scholen present op de certificatieplechtigheid. Minister van Onderwijs, Pascal Smet, die speciale aandacht had voor de vertegenwoordigers van het Damiaaninstituut waar hij al 2 keer te gast was, overhandigde zelf de certificaten aan de leerlingen en leerkrachten. Er kwam een spontaan applaus voor de DIA-leerkrachten Bernard Van Roey en Jan Mannaerts, die op deze manier de school in nauw contact brengen met één van de grootste technologische bedrijven van Europa.


Klik hier voor een diashow (27 foto’s)

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *