VCA-attest verhoogt veiligheid en gezondheid in het Damiaaninstituut

Terwijl de traditionele rapporten en diploma’s pas op het einde van het schooljaar worden uitgedeeld, kregen 115 leerlingen van het Damiaaninstituut reeds een VCA-attest. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers waarin de letters VGM verwijzen naar Veiligheid Gezondheid en Milieu. Een opdrachtgever die risicovol werk uitbesteedt aan een aannemer met een VCA-attest mag er op vertrouwen dat het uitbestede werk zodanig wordt uitgevoerd dat veiligheid, gezondheid en milieu niet in gevaar komen.

De leerlingen van de studierichtingen technologie gaan in het 6de jaar op stage in een bedrijf en na eventuele verdere studies komen ze terecht in sectoren als onderhoud procesbesturingen en elektrische systemen, bouwkundige werkzaamheden, isolatie, automobielnijverheid, metaalnijverheid, petrochemie, veiligheidswachten, werktuigbouwkundige activiteiten en allerhande onderhoudswerkzaamheden. Eén van de doelstellingen van het VCA-systeem is arbeidsongevallen en negatieve beïnvloeding op het milieu te beperken. Daarom kregen de leerlingen van het 5de jaar de kans een VCA-attest te behalen. De voorbereiding op het examen is geen sinecure: wetgeving in verband met milieu en veiligheidsnormen is niet direct een item waar jonge mensen warm voor lopen. Om te slagen moet men minimum 70 % behalen. Gemiddeld scoren Vlaamse scholen met een slaagcijfer van 60 %; met een score van 76 % geslaagden hoort DIA bij de koplopers in Vlaanderen.

Door de unieke kans die er geboden wordt, verhoogt ook het kwaliteitslabel van de school. Het VCA-attest is 10 jaar geldig. RTC Vlaams-Brabant (Regionaal Technologische Centrum) stelt de school in de mogelijkheid om dit attest gratis te behalen; wie buitenschools het attest behaalt, betaalt bijna € 250. DIA-leerlingen met een VCA-attest op zak hebben een streepje voor wanneer zij een stageplaats of tewerkstelling zoeken.

VCA
Klik om te vergroten.

This entry was posted in Technologie and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *