PISA in DIA

Wie dacht dat de scheve toren in DIA staat, heeft het mis. PISA is het acroniem voor Programme for International Student Assessment. Het betreft een internationale test die dezer dagen wordt afgenomen bij 60 DIA-leerlingen geboren in het jaar 1995. In totaal worden in Vlaanderen 2700 leerlingen ‘at random’ gekozen om hun kennis en vaardigheden op het vlak van lezen, wiskunde en wetenschappen te toetsen. Later zullen de resultaten vergeleken worden met de resultaten van duizenden Europese jongeren.
Het werd echter geen droge wiskundetest, maar een zeer gevarieerd opgestelde serie vragen die allemaal uit het leven gegrepen waren. De tests werden afgelegd op computer wat heel wat mogelijkheden gaf, maar het daarom zeker niet gemakkelijker maakte!
Hoe kom je het snelst en het goedkoopst van plaats A naar plaats B? Hoe groot mogen je nieuwe meubels zijn als je weet dat er een vaste tafelset staat? Hoe laat moet je je trein reserveren als je in NY aankomt, rekening houdende met het tijdsverschil en de frequentie van de luchthavenshuttle? Welke ingrediënten en in welke hoeveelheden moet je gebruiken om een bepaalde smaak van milkshake te bekomen? Allemaal situaties waarin rekenwerk en taalwerk samenkomen.
De leerlingen besloten: “Veel leuker dan een echte toets wiskunde”!
Over enkele maanden kennen we de resultaten!

PISA

PISA

PISA

PISA

PISA

Klik om te vergroten.

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *