KIK-quiz: een nabeschouwing

Ellen Ooms (6A) stuurde de redactie de volgende nabeschouwing, die we uiteraard graag publiceren.

Na twee weken van kranten lezen, samenvatten, samenvattingen leren,… tijdens middagen en ’s avonds thuis, was dinsdag 17 mei 2011 eindelijk de grote dag aangebroken, de KIK-quiz-finale (Kranten In de Klas). Voor velen onder ons was dit niet de eerste deelname. Maren, Ange, Nina, Cedric, Erica, Pieter, Michaël, Liz, Joren, Kate en ik (6AC) namen nu al voor de 4de keer deel. Sinds vorig jaar kunnen we ook rekenen op Jo en Hendrik (4AC). En ook nieuwelingen Maarten (5A), Kato en Sofie (3A) maakten het verschil.

De dag begon al vroeg. Alles moest eerst nog eens nagelezen worden vooraleer we de trein op konden richting Brussel-Noord, op naar het Ministerie van Onderwijs waar de grote finale doorging.
Eerst moesten we nog wel wat ontstressen. En zeg nu zelf, wat is er dan beter dan een wandelingetje door de Nieuwstraat (en voor sommigen wat nieuwe aankopen). Nog wat krachten opslaan (een lekker broodje in de cafetaria) en dan waren we helemaal klaar om onze titel (van de voorbije 2 jaar) te verdedigen. Freek Braeckman (de presentator) zette de quiz alvast in met een voorstelling van de jury, bestaande uit journalisten Luc Van Der Kelen, Jan Ruysbergh en Kris Vanmarsenille. In de quiz werden 10 vragen gesteld over de actualiteit rond 5 thema’s: binnenland, buitenland, wetenschap & techniek, cultuur & media en sport. Telkens werden twee vertegenwoordigers (specialisten) naar voor gestuurd om de vragen voor elk 13 punten te beantwoorden. In de zaal konden de andere leerlingen meestemmen voor elk 1 punt. De quiz begon erg spannend, maar stilaan begonnen we ons meer en meer op ons gemak te voelen. Uiteindelijk wonnen we overtuigend met 1623 punten. Onze grote rivalen, Antwerpen, werden tweede met 1465 punten. De euforie was groot!
Onze prijs mochten we in ontvangst nemen van Vlaams parlementslid, Yamila Idrissi. We kozen een uitstapje met de trein naar een willekeurige plaats in België.
Op school werden we nog hartelijk verwelkomd door de directie, zij ons stonden op te wachten met drankjes en chips. Een prachtig eind aan een geslaagde dag. Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat we dit gaan missen. Nu is het tijd voor ons om de fakkel over te dragen aan de volgende. Alvast heel veel succes!

Elk jaar mogen 5 scholen aan de grote finale deelnemen. Wij (DIA) zijn er al vijf keer op rij bij. De scholen worden geselecteerd op basis van het aantal leerlingen die deelnemen aan de voorrondes (online op http://www.kikquiz.be/ ). Dat wij mochten meedoen, hebben we dus aan velen van jullie te danken. Dank u, allemaal!
Ook graag een dank u aan de heer Cauberghs die zich steeds ten volle inzet voor dit project. En ook dank u aan de heer Wouters die ons op deze speciale dag wou begeleiden.
Ellen Ooms (6A)

KIK'ers

This entry was posted in Events, Nederlands, Taal and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *