Kunstgreep: Kunst en wetenschap

In het Damiaaninstituut stellen van 20 t.e.m. 27 maart een 60-tal kunstenaars hun werken tentoon in de gangen van het kloostergebouw. Heel wat schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, tekeningen en foto’s staan dit jaar in het teken van het thema ‘kunst en wetenschap’. Geen gemakkelijk thema, maar perfect passend in één van de slogans van de school die ‘slim in wetenschap’ is.

Kunstgreep is een jaarlijks terugkerend cultuurevenement dat heel veel volk op de been brengt: alle 1200 leerlingen bezoeken de tentoonstelling a.d.h.v. vragenlijsten die de kunstenaars zelf opstelden en andere opdrachten , heel wat kunstliefhebbers van buitenuit nemen in de loop van de week een kijkje. Extra troef dit jaar is een ruimte waarin toestellen staan opgesteld die duidelijk maken hoe de Vlaamse Primitieven het klaarspeelden om hun miniatuurbloempjes te schilderen of hoe renaissanceschilders in perspectief konden werken. ‘Gewone’ kunstenaars van vandaag die minder bekend zijn dan hun illustere voorgangers verdienen echter ook onze bewondering als we zien hoe iemand bijzonder vaardig is in het bij elkaar brengen van tientallen stukjes hout tot prachtige vormen, hoe vader en dochter-leerling poëzie en tekening samenbrengen, hoe leerkrachten prachtige bloemstukken maken met bloesems en takken, hoe een vrouw honderden pauwenveertjes verwerkt in textiel tot een tapijt dat doet denken aan Noorse wouden, hoe iemand anders met klei prachtige potten maakt, hoe een andere bloemen aquarelleert, hoe een kunstenares ‘wetenschap’ uitbeeldt in een schitterend schilderijtje waarop geen hoofd maar wel het silhouet van een onderlichaam en benen staan met verduidelijking … in ’t Chinees!

Traditiegetrouw startte de kunstweek op zondag met een aperitiefconcert. Dit jaar zorgden pianist Valentijn Elsen en hoboïst Jos Symons voor een heerlijk muzikaal uur. Iets zwaardere muziek van Beethoven werd afgewisseld met tangoritmes van Estor Piazzolla en een stukje uit ‘Carnaval de Venise’ van Théodore Lalliet dat gewoon “Een hoed die had vier deuken” bleek te zijn. Het talrijk opgekomen publiek genoot met volle teugen. Ook nadien bleven ze nog lang napraten bij lekkere hapjes en drankjes in een opperbeste sfeer.

Kunstgreep zet de lente in!


Klik hier voor een diashow (55 foto’s)

Kunstgreep in De Zondag.

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *