Derdejaars bezoeken Maastricht

Op vrijdag 5 maart 2010 bezochten 3A (Latijn), 3B (economie), 3C (wetenschappen), 3E (industriële wetenschappen) en 3F (biotechnische wetenschappen) de Nederlandse stad Maastricht. Enkele impressies van leerlingen:

– Hendrik Vyncke (3A):

“Om 8u30 stipt kwamen de leerlingen van 3A, 3B, 3C, 3E en 3F samen op de speelplaats van de 2de graad en stapten ze de bus in. Ze reden door Limburg richting Nederland en na een rit van ongeveer een uur en een kwartier kwamen ze aan in Maastricht. De bus stopte vlak naast de Maas, de rivier die door Maastricht loopt, omstreek 9u50. Iedereen stapte uit en onder leiding van de klastitularissen wandelden ze naar de verzamelplaats. Er waren drie gidsen beschikbaar, waardoor 3ABC één groep werd. Omstreeks 10u30 vertrokken ze voor een stadswandeling door Maastricht.

Het was ijzig koud en iedereen was warm ingeduffeld met handschoenen en een sjaal. De gids vertelde leuke weetjes over de geschiedenis van Maastricht en over hoe de Romeinen zich in Maastricht kwamen nestelen. Naarmate de middag vorderde, werd het warmer en rond 12 uur eindigde de stadswandeling bij de Sint-Servaasbasiliek op het Vrijthof. Nadien mochten de leerlingen zelf iets gaan zoeken om te eten.

De meeste leerlingen gingen naar een broodjeszaak of naar McDonald’s. Nadien kregen ze vrij tot 14u30. De meeste meisjes brachten uren door in kledingwinkels, terwijl de jongens meer op zoek gingen naar CD- en DVD-winkels. Veel leerlingen gingen ook op zoek naar het plaatselijke winkelcentrum. Omdat de meeste leerlingen zich goed amuseerden, vloog de tijd voorbij en daardoor was het al snel half drie. Alle leerlingen kwamen netjes op tijd op het Vrijthof aan en de bus vertrok omstreeks 14u40 huiswaarts.

Op school aangekomen, waren de meeste leerlingen blij dat ze in Maastricht geweest waren, omdat het voor de meesten de eerste keer was. Deze activiteit was dus zeker de moeite waard.”

– Jo Vervecken (3C):

“De leerlingen waren zoals op een gewone schooldag om 8u25 op school aanwezig. Van daaruit gingen ze met een bus naar Maastricht. Ze arriveerden in de Nederlandse stad aan de Maas om kwart voor tien. Daar moesten ze nog een kwartier wachten op de stadsgidsen van Maastricht. Om tien uur vertrokken de drie groepen elk met hun eigen gids op ontdekkingstocht door de stad. Ze hebben vooral kerken bezocht. Daarna ging het langs de eerste omwalling van de stad die dateert uit de middeleeuwen naar de Sint-Janskerk. De rondleiding eindigde om kwart voor twaalf op het Vrijthof waar de leerlingen vrijgelaten werden om ergens iets te gaan eten en daarna te gaan shoppen. Er werd om half drie verzameld aan het Vrijthof. Vanaf het Vrijthof gingen ze te voet terug naar de bus die zich aan de Maas geparkeerd had. De leerlingen arriveerden rond vier uur terug op school.

Ondanks de koude temperaturen – het kwik haalde nauwlijks 0° – was het voor de leerlingen toch een hartverwarmende, leerrijke en vooral plezierige dag.”

This entry was posted in Buitenland. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *