7B naar het theater

Op donderdag 4 maart ruilden de leerlingen van 7B hun klaslokaal even in voor de theaterzaal van CC Het Gasthuis, alwaar ze naar de voorstelling Saïda gingen kijken. Saïda, een productie van jeugdtheater Padarijs, vertelt het verhaal van de Vlaamse Lotte die in Borgerhout naast een Marokkaanse familie komt te wonen. Lotte wint gaandeweg het vertrouwen van de vader en raakt bevriend met zijn dochter Saïda. Ze brengt de familie regelmatig een bezoekje en leert – samen met de kijker – de verschillen tussen beide culturen kennen: een Marokkaan verraadt nooit een vriend. En als het goed gaat met je ouders gaat het meteen ook goed met je vader en met je moeder.
Wanneer Saïda verliefd wordt, legt ze Lotte uit dat haar familie de relatie afkeurt omdat zij uit een Berbers gezin stamt en hij een Arabier is. Lotte stelt Saïda gerust en zegt het probleem te begrijpen. Ze is tenslotte zelf ook samen met een Nederlander.
Niet veel later verdwijnt Saïda, niemand weet waarheen. Lotte voelt zich verraden. Haar bezoekjes aan het gezin zijn niet meer hetzelfde. De sfeer in het huis is weg. Lotte krijgt een brief waarin Saïda haar uitlegt dat ze geen keuze had en haar bedankt voor haar vriendschap.
Saïda was een boeiende voorstelling die op een luchtige en humoristische wijze de multiculturaliteit in onze samenleving illustreerde. De sterke acteerprestatie aangevuld met de live rapmuziek vormen de kracht van het stuk en maken van Saïda een jonge en dynamische voorstelling die stemt tot nadenken.
Liesbeth Jooken, stagiaire bij 7B.

This entry was posted in Taal, toneel and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *