Comenius: Bretagne

3 leerlingen van 4T (Kenny, Simon en Dylan), 2 leerlingen van 6U (Glenn en Gert) en 2 leerkrachten (Maria Wuyts en Nancy Van den Bosch) waren samen met Italiaanse, Poolse, Roemeense en Turkse groepen te gast in de Franse school Saint-Yves in Gourin (Bretagne).

Met 6 van deze nationaliteiten werkten ze aan een animatieprogramma. Inhoudelijk gaat dat over 12 legendarische personages (Nello en Patrasch, Dracula, Frankenstein, Manneke Pis, Alibaba, St George, …) die samenkomen op een congres (Parlement) en hier allerlei problemen bespreken en deze proberen op te lossen.

Elke deelnemende school werkt een deel van het filmscenario uit (6 hoofdstukken/chapters, elk land schrijft er één uit!). Deze hoofdstukken moeten gedetailleerd uitgewerkt zijn (kleding, achtergronden, karakters van de verschillende personages, waar ze terechtkomen, hoe deze personages denken, welke problemen bespreekbaar zijn tussen de verschillende Europese lidstaten, meningen van de karakters, …).

In 2009 ontvangen ook wij, BSO-leerlingen van het Damiaaninstituut, de 5 andere deelnemende landen en dan wordt het scenario besproken en verder uitgewerkt. Decors worden getekend, karakters worden door de jongeren gespeeld en deze figuren worden dan gefotografeerd. Alles wordt samengebracht en zo zou de tekenfilm in 2010 klaar moeten zijn.

Aan inzet en motivatie van onze jongeren geen gebrek. Ze communiceren ook buiten de schooluren met elkaar, in het Engels, soms ook wel Frans, om het project tot een goed einde te brengen. Er werden zelfs al plannen uitgewerkt om tijdens de vakantieperiodes terug naar Bretagne te gaan.

Natuurlijk deden we naast het project ook nog andere dingen zoals het bezoek aan Gourin, het eten van Bretoense pannenkoeken, een uitstap naar de Atlantische Oceaan, …

Je ziet: ook van vrienden maken buiten de Belgische grenzen, maken ze in DIA een punt!

Auteur: C. Wyns

This entry was posted in Buitenland, Excursie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *