Comenius: Romania

Na vele weken van speculeren en dagdromen was het eindelijk zover: we stonden voor dag en dauw te wachten op de trein vanuit Aarschot. Het zou, zoals later bleek, een onvergetelijk avontuur worden.

Aankomst in de luchthaven van Boekarest: er ging een totaal andere wereld voor ons open. Mr. Smedts ging op zoek naar een bus om ons naar de metro te brengen om van daaruit naar Boekarest-Noord door te reizen. We kregen al een eerste indruk van Roemenie .De treinreis Boekarest-Brasov verliep vlekkeloos en eenmaal aangekomen in Brasov -Vechi vonden we na enig speurwerk ons hotel.

Gedurende de daarop volgende dagen werden we ondergedompeld van het ene mooie moment in het andere. Daar waren de Karpaten niet vreemd aan. Een van de mooiste momenten die we nooit zullen vergeten, was de dagtrip dwars door deze Karpaten. We bezochten die dag o.a. het kasteel van Bran, dat gelinkt wordt aan “graaf Dracula”, één van de legendarische figuren die we in het project bespreken.

De prachtige bergen en de cultuur die we zagen, blijven voor altijd op ons netvlies gebrand. Na een tocht van meer dan 250 km bezochten we het klooster van Curtea De Arges, ook een legende. Een andere dag bezochten we een kratermeer, St Anna Lake, waar je sulfer uit het water zag opborrelen. Toeristen komen hier een wellnesskuur doen.

De jongeren waren onder de indruk van de wereld waar ze in terechtkwamen. Zo zagen we regelmatig mensen met paard en kar in de stad en op de wegen. Ook hoe de mensen er leven greep hen aan. Er zijn in de dorpen geen verharde wegen. Zo staan de dieren ook vlakbij de kleine huisjes . “ Nu weet ik dat ik het niet zo slecht heb en hoe dat zij overleven,” zeiden de leerlingen spontaan bij het zien van deze andere wereld.

Onze jongeren vielen op door hun spontaniteit en goed communiceren met de andere landen. Ze waren dan ook zeer goede ambassadeurs voor onze school. De jongeren en begeleiders van de andere 5 deelnemende landen staan te popelen om ons te komen bezoeken in oktober 2009.

Begeleiders: George Smedts en Jozef Eeckhout

Auteur: C. Wyns

This entry was posted in Buitenland, Excursie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *