Bedrijvendag op school

Klik om te vergroten!

Elke school informeert haar afstuderende leerlingen over het keuzeproces om verder te studeren of om te gaan werken. Onze school nam vandaag een zeer constructief initiatief voor alle leerlingen uit de TSO en BSO-studierichtingen: er werden 7 bedrijven uitgenodigd waarbij de 6de en 7de jaarsleerlingen in een rotatiesysteem terecht konden. Het contact met de bedrijven was zeker niet bedoeld om alle leerlingen direct op de werkvloer te brengen. De leerlingen van het 6de jaar bouw- en houtkunde bv. gaan allemaal verderstuderen, maar vonden de info die Constructiv, dienstverlenende organisatie in de bouwsector, hen gaf heel interessant. Ze vernamen welke hogeschoolopleiding nodig is om in een bepaald type bouwbedrijf terecht te kunnen. Bedrijven als Infrabel (spoorwegen) en De Lijn hebben nood aan jongeren uit allerlei studierichtingen: van autotechnieken tot elektromechanica kan iedereen bij hen terecht. Het examensysteem bij de Spoorwegen werd toegelicht, maar ook over de psychologische tests werd toelichting gegeven. Baltimore en Danone stelden zichzelf voor en schetsten de profielen die in hun bedrijven aan de bak kunnen, al dan niet na eerst een hogeschoolopleiding of een bedrijfsinterne opleiding gevolgd te hebben. Terminologie zoals “refurbishment, pushback trucks, dollies” maar ook waarden als “authenticiteit, humanisme en betrokkenheid” kwamen uitgebreid aan bod. Duracell is niet alleen het Aarschotse bedrijf waarmee de school volgend schooljaar in zee gaat als partner in de duaalopleiding elektromechanische technieken, maar mikt eveneens op afgestudeerde leerlingen uit de richtingen mechanische vormgevingstechnieken of elektriciteit-elektronica. Swissport kan dan weer leerlingen uit het studiegebied auto tewerk stellen.
De leerlingen vonden het boeiend: sommigen begrijpen dat ze pas aan de eisen die de bedrijven stellen kunnen beantwoorden na nog enkele jaren verderstuderen, anderen konden hun horizon verruimen en verfijnen na de kennismaking van bedrijven met een grote waaier aan mogelijkheden. Enkele bedrijfsleiders gaven de leerlingen de mogelijkheid een echt sollicitatiegesprek te doen op basis van hun vacatures, wat alle partijen interessant vonden.
De leerlingen uit het zesde jaar secretariaat-talen konden hun talenten in de praktijk zetten door mee te werken aan de organisatie van deze dag.
De eerste editie van de bedrijvendag was zeker geslaagd, voor zowel de school als de bedrijven.

This entry was posted in Events and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *