PCR Lab voor 6ACF


Klik hier voor een diashow (19 foto’s)

Verleden vrijdag stonden alle leerlingen netjes op tijd klaar in het station van Aarschot, helaas voor ons want de trein had vertraging. Dan maar de volgende nemen en als sardientjes in een blikken treintje kwamen we aan in Leuven. Van daar ging het met de bus richting campus Arenberg in Heverlee. Om 9.00u waren we op onze bestemming: het vaklokaal biologie van de KULeuven waar de deuren van de wondere wereld van de biotechnologie voor ons opengingen. De vorige jaren moesten we telkens op zoek gaan naar de vader via een fictieve ouderschapstest. Deze keer werden de leerlingen echter ondergedompeld in een echt wetenschappelijk onderzoek.
Dementie is een ziekte van deze tijd, waarmee iedereen vroeg of laat wel mee in contact komt. Het onderzoek naar deze ziekte zit de laatste jaren dus ook in de lift. Tijdens het eerste uur werden de wetenschappelijke resultaten van het onderzoek eerst voorgelegd aan de leerlingen zodat er een concreet werkkader werd gecreëerd waarin onze leerlingen aan de slag konden. Onze leerlingen leerden hoe ze het DNA van speciaal gekweekte transgene muizen konden vermenigvuldigen via een pcr-reactie. Hierna werd er nagegaan of de muizen echt transgeen waren of niet. Aangezien dementie een ziekte is van de hersenen werden de muizenhersenen ook bekeken. Via zelfgemaakte muizenhersenenpreparaten konden onze leerlingen afleiden welke muizen dementie hadden en welke niet.
Tijdens de sessie werd er goed doorgewerkt en de gestelde vragen werden vlotjes beantwoord. Meerdere lofbetuigingen gingen onze kant uit. Het zou me niet verbazen als er zich echte toekomstige toponderzoekers tussen onze leerlingen bevinden.
De leerlingen van 6ACF

This entry was posted in Binnenland, Chemie, Events, Excursie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *