Korte ritten met de auto? DIA zegt NEE!

De eenentwintigste eeuw heeft en zal te kampen hebben met een aantal reusachtige problemen: een tekort aan drinkbaar water, een verhoging van de gemiddelde temperatuur op aarde door de uitstoot van broeikasgassen en het teveel “opsouperen” van fossiele brandstoffen. Bovendien is er een enorme samenhang tussen deze drie problemen.
Jarenlang zijn wetenschappers en technici op zoek naar een manier om het verbruik van fossiele brandstoffen die we verbruiken om ons van punt A naar punt B te verplaatsen te verminderen. Uit deze zoektocht zijn reeds knappe technieken ontstaan zoals de ontwikkeling van hybride wagens, waarbij de stroomlevering vanuit de batterij voor de elektrische aandrijfmotor ondersteund wordt door een kleine zuinige verbrandingsmotor. De laatste jaren is men zelfs nog een stapje verder gegaan door de ontwikkeling van zuiver elektrisch aangedreven wagens. Als we echter naar het volledige wagenpark kijken vertegenwoordigen deze “milieuvriendelijke” wagens maar een heel beperkt aantal.
Het blijft met andere woorden jammer dat we nog steeds de kostbare fossiele brandstoffen, die we in de toekomst nog zullen nodig hebben, blijven opprutsen om ons te verplaatsen. Bijkomend stoten we dan nog eens tonnen CO2 in de lucht, wat de opwarming van de aarde helemaal niet ten goede komt.
Dertig tot veertig jaar geleden was de auto onze vrijheid. Voor heel wat bestuurders die dagelijks hun wagen gebruiken om zich naar hun werk te begeven is deze auto al lang hun vrijheid niet meer, tenzij ze natuurlijk met volle overgave en plezier in de file staan!
Met al deze vaststellingen in het achterhoofd doen we een oproep aan alle personeelsleden, leerlingen, ouders en sympathisanten van het Damiaaninstituut : doe mee met de actie “mijn korte ritten”. Hierbij is het de bedoeling om tussen 21 maart en 21 april 2013 zoveel mogelijk korte ritten met de fiets of te voet af te leggen i.p.v. met de auto. Inschrijven kan op: www.mijnkorteritten.be/inschrijving/ en vervolgens klikken op “volgende stap”. Daarna op Damiaaninstituut klikken en het formulier verder invullen.
Op het einde van de periode wordt er berekend wat de groep en elk individu ecologisch gespaard heeft. Er zijn heel wat prijzen te winnen en … vooral het milieu wint erbij! Damiaaninstituut: niet alleen slim in wetenschap, sterk in technologie en bedrijvig in economie maar ook WIJS IN DE MAATSCHAPPIJ!
Klas 7B geeft alvast het goede voorbeeld en bijt op vrijdag 22 maart de spits af door met de fiets naar een studiedag aan de Thomas More hogeschool in Geel te rijden.

Mijnkorteritten – Damiaaninstituut is een leuk en wijs idee van leerkracht Wim Van de Staey.

Korte ritten

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *