DIA-INTERNATIONAAL

Deze week vinden twee informatie-avonden plaats voor de ouders van de leerlingen van het vierde en vijfde jaar i.v.m. de internationale uitwisselingen.
Sinds 1980 organiseert onze school uitwisselingsprogramma’s met scholen uit het buitenland. Aanvankelijk kreeg alleen een beperkte groep de mogelijkheid in de Verenigde Staten op uitwisseling te gaan, sinds 1994 wordt een programma binnen Europa aangeboden aan leerlingen van het vierde jaar (niveau 1) en voor het vijfde jaar (niveau 1-2). De klassen van niveau 3 doen geen uitwisseling maar wel een internationale meerdaagse reis die een combinatie is van toeristische bezoeken, sportieve activiteiten en bedrijfsbezoeken. Niveau 4, ten slotte, nemen deel aan Comeniusactiviteiten in het buitenland, speciaal voor beroepsleerlingen.

Met het oog op de realisatie van contexten omgeving en duurzame ontwikkeling, sociorelationele ontwikkeling, socio-economische, culturele en politiek-juridische samenleving is de directie van oordeel dat we onze leerlingen een kans moeten geven om zich te verrijken, zich verder te ontwikkelen en competenties te verwerven die kaderen in de vakoverschrijdende eindtermen. Aandacht wordt besteed aan cultureel erfgoed, leefomgeving, natuurbeleving en milieuzorg. Daarom bieden wij de klas van uw zoon of dochter dit schooljaar een uitwisselingsprogramma aan, waarin niet de bestemming het belangrijkste onderdeel vormt, maar het contact met andere culturen, gewoontes, leefomstandigheden… en vooral met mensen.

De belangrijkste doelstelling is onze leerlingen de internationalisering van onze maatschappij te openbaren. We leven niet enkel in Vlaanderen of België, maar onze ogen moeten ook gericht zijn op de andere delen van Europa, van de wereld. De waardering voor andere culturen en vreemde gewoonten moet een onderdeel worden van onze opvoeding en van onze toekomstige maatschappij. Wij beschouwen dit programma, dat de internationale bewustwording van onze jongeren voor ogen heeft, als een onderdeel van onze opvoedende taak en wij hopen dat iedere leerling aan dit project deelneemt.

Alle projecten hebben hetzelfde stramien: we verblijven 8 dagen in een gezin en diverse activiteiten worden door de plaatselijke organisatoren gepland. Bovendien zijn wij voor een gelijkaardige periode gastheer voor de buitenlandse groep. Uw kinderen zijn samen met de begeleidende leerkrachten verantwoordelijk voor de activiteiten tijdens die week. Bijgevolg kunnen we spreken van een ‘cultuurbad’ van twee weken.

Diane Andries, de enthousiaste coördinator van DIA-internationaal, heeft voor dit schooljaar al contacten gelegd met partners uit Salemi, Crotone en Putignano (Italië), El Puent de Suert en Tremp (Spanje).

De volledige uitwisseling kost € 370 per leerling. Om alle activiteiten te organiseren worden er 2 activiteiten georganiseerd die, net als de internationale uitwisselingen zelf, grandioze DIA-activiteiten zijn geworden: de DIA-brunch (met 800 deelnemers!!) op zondag 25 november en de DIA-Quiz op zaterdag 26 januari 2013.

En natuurlijk is er ook nog de Amerikareis voor zesdejaarsleerlingen; de legendarische eetdagen gaan door tijdens het weekend voor de krokusvakantie op 9 en 10 februari 2013.

This entry was posted in Events and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *