Groot DIA-politiek debat

Alle zesde en zevendejaarsleerlingen namen vandaag deel aan een groot politiek debat. Zeven politieke partijen werden uitgenodigd, eentje (Groen) stuurde haar kat. De andere partijen vaardigden zowel nationale als plaatselijke politici af om de partijstandpunten kenbaar te maken aan de DIA-leerlingen.
Voor Kevin Garcia (N-VA) was dit debat z’n vuurdoop. Karin Jiroflee (SP.A) was tijdens het eerste debat de enige vrouw in het panel, ze werd nadien bijgestaan door Gwendolyn Rutten (Open VLD). Vorig jaar werden alle Aarschotse laatstejaarsleerlingen uitgenodigd bij Europees minister-president Herman Van Rompuy; nu was zijn zoon Peter Van Rompuy (CD&V) te gast. De partij liet zich nadien vertegenwoordigen door Aarschots schepen van cultuur Steven Omblets. Hagen Goyvaerts (VB) en Peter Reekmans (LDD) kwamen naar DIA, gewapend met hun ervaringen van de vorige jaren.
Elke politicus kreeg 5 minuten om de grote partijstandpunten voor te stellen. Sommigen gebruikten die tijd om veel te spreken maar weinig te zeggen, ander gebruikten weinig woorden maar veel lichaamstaal. Nadien konden de leerlingen zelf vragen stellen. Vooraf werden heel wat boeiende vragen opgesteld tijdens de lessen geschiedenis, PAV, Nederlands, godsdienst. Spijtig genoeg moesten diezelfde vragen te vaak geformuleerd worden door de moderator, godsdienstleraar Pieter Busschaert. Zouden de politici dan toch indruk maken op onze leerlingen?!
Soms ging het er vrij heftig aan toe: LDD en NVA verweten mekaar slechts de waterdragers van hun boegbeelden De Decker en De Wever te zijn, CD&V werd weggehoond omdat de partij te lang in de regeringen heeft gezeten. De ene politicus beloofde geen beloftes te doen, de andere partij probeerde de sympathie van de jongeren te krijgen door een jointje te minimaliseren. De veiligheid in de stad, het gratisbeleid rond nachtbussen, het vreemdelingenbeleid, de notionele intrest, ongewenste seksuele intimiteiten, werkzekerheid, het nut van de euro, drugsverkoop, … de meest gevarieerde onderwerpen kwamen aan bod.
De scores die de partijen behaalden aan het begin en het einde verschilden sterk. Tijdens de lessen zal er worden nagegaan wat deze ‘overloop’ heeft waar gemaakt: de inhoud of de vorm van de boodschap. Eén partij kwam echter als grote winnaar uit dit debat: de school zelf die al voor de 8ste keer op rij dit groots debat organiseert in het kader van de vakoverschrijdende eindterm burgerzin en politiek-juridische samenleving. Dit bleek uit de blanco-scores: politiek was vanmorgen voor 32 % van de leerlingen een ver-van-m’n-bedshow, op het einde van de dag vonden nog slechts 10 % van hen dat politici niets met hen te maken hebben. DIA bracht politiek vandaag dichter bij 281 jongeren!

Interview Radio 2 Vlaams-Brabant om 06.30u

Interview Radio 2 Vlaams-Brabant om 07.15u


Klik hier voor een diashow (46 foto’s)

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *