Naar Tremp – 4

De nederlaag van FC Barcelona gisteren zijn we alweer vergeten…. Een zonnige dag vandaag!
We spreken af in Sort om een plaatselijke kaasmakerij te bezoeken: Troc de Sort. Om hygiënische redenen krijgen we trendy blauwe schoenkousjes.
De kaas van Troc de Sort wordt gemaakt met kwaliteitsvolle rauwe (niet-gepateuriseerde) koemelk.
Hierdoor krijgt de kaas een unieke smaak. Er worden meerdere kazen gemaakt die onderverdeeld
kunnen worden in hard, half-hard en zacht. We krijgen uitleg over het productieproces, het zouten, het bewaren en het schimmelen van de kazen. De leerlingen zijn perfect in staat de uitleg te volgen en meer uitleg te geven aan de leerkracht die chemie-leek is en bewijzen hiermee dat ze echt wel opgelet hebben tijdens de lessen van de heer Michiels!
Tenslotte mogen we ook 7 verschillende kazen proeven. En ze zijn hier niet van gisteren dus om de uitgang te bereiken moeten we door het winkeltje. De smaak van de verschillende kazen viel in de smaak, dus lieve oudertjes en familieleden verwacht u aan een geurig souveniertje!
We rijden door naar Gerri de la Sal. De naam van dit dorpje is langer dan het dorp groot is… maar toch heeft het een belangrijke geschiedenis. Sinds de 9e eeuw wordt hier zout gewonnen uit het grondwater. Het is de enige plaats in de Pyreneeën waar dit mogelijk is omdat hier tijdens de prehistorie een zee was. We bekijken de oude gebouwen waar de zoutwinning gebeurde. Tijdens de zomermaanden wordt hier nog steeds 4 ton zout gewonnen. We genieten nu echt van het zonnetje en denken ook wel een beetje aan jullie, ver in het regenachtige Aarschot…
We maken nog een korte wandeling over het Romaans bruggetje naar het oude Romaanse klooster maar voelen ons niet geroepen en keren dan maar terug naar de bus.
Deze namiddag is vrij. Morgen een verre uitstap naar Tarragona aan de Middellandse Zee.

Groetjes!

KVG


Klik hier voor een diashow (17 foto’s)

This entry was posted in Buitenland, Uitwisseling. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *