Naar het parlement

Op 9 februari ll. gingen 6ACDEFK naar Brussel. Stefanie van 6A en Anna van 6F brengen voor DIABLOG verslag uit van de excursie.

Om half negen vertrokken we met de trein naar Brussel-Centraal. Na een klein kwartier wandelen naar het Egmontpaleis werden we naar een zaal gebracht voor een interessante presentatie.

Egmontpaleis

Het komende anderhalf uur kwamen we meer te weten over Europa, het ontstaan van de EU, de interne markt en de verdragen van de Europese Unie. Maar ook recentere problemen zoals de Grote Crisis van 2011 werden aan ons uitgelegd. Daarna konden we kennis maken met Ivo Bellet. Hij is CD&V-lid van de fractie van de Europese Volkspartij en Europese Democraten in het Europees Parlement. Maar vroeger was hij ook op de televisie te zien als nieuwslezer en journalist bij de VRT. Hij vertelde eerst wat meer over recente gebeurtenissen zoals in Griekenland. Daarna was het aan ons om aan hem vragen te stellen. Er werden problemen voorgelegd over internetpiraterij.

Ivo Bellet
Na afloop van dit vragenuurtje gingen we alweer op pad naar de volgende stop op het programma; namelijk het Nationaal Parlement, waar we hartelijk ontvangen werden door onze gids. We kregen eerst een video te zien over de verschillende parlementen en hun functies; Hierna mochten we enkele vragen stellen en gingen we even op zoek naar bekende politici in de gangen.

Federaal Parlement

Vervolgens kregen we de kans om, van op de tribune, een plenaire vergadering van het parlement bij te wonen , zo konden we ook bekende personen zoals Jan Jambon, Gwendolyn Rutten en Elio di Rupo zien. De premier beantwoordde enkele vragen en toen was het al weer tijd om te gaan. Het laatste punt op ons programma was een vragenuurtje met NVA-lid Theo Francken over zijn functie in de politiek en de werking van alle instanties van de overheid.

Theo Francken

Na de afloop van dit uurtje was het voor ons tijd om terug te keren naar Aarschot na een erg geslaagde en leerrijke uitstap!

This entry was posted in Binnenland, Excursie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *