CSI IN BELGIE: CHEMIE SPOOR(T) NAAR MISDAAD

Ruim 150 fans van Witse, CSI en Aspe waren present op de lezing die de leerlingen en leerkrachten chemie organiseerden op woensdag 8 februari in het kader van ‘DIA slim in wetenschap’. Dr. Gert De Boeck, operationeel directeur Criminalistiek van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) wist zijn publiek bijna 2 uur lang te boeien met de methodes van verschillende wetenschappelijke disciplines in dienst van justitie.
De criminalistiek is de wetenschap die door analyse van sporen een dader van een misdrijf en zijn modus operandi tracht te identificeren. Vermits sporen van heel diverse aard kunnen zijn, wordt er ook een beroep gedaan op een breed gamma van wetenschappers die gespecialiseerd zijn in zowel textielvezels, schoensporen, DNA, handschrift, bloed, ICT of drugs. Elke wetenschap heeft dus z’n plaats in het forensisch onderzoek.
De wetenschapper in samenwerking met de jurist hoeft de verdachten dus niet meer te martelen om achter de waarheid te komen, zoals vroeger het geval was. Recente rechtszaken als de ontvoeringen van de meisjes Stacy en Nathalie werden bijna integraal opgelost door de analyse van sporen op de kleren van de dader Aït Oud en de slachtoffertjes. Insecten en larven op een dood lichaam, minuscule haartjes van 5 à 10 micrometer, sporen van arsenicum, stofresten of graspollen kunnen iemand verraden.
De uitleg over de werking van het NICC maakte ook duidelijk dat een optimale communicatie tussen alle partijen van zeer groot belang is. De juridische wereld moet op de hoogte zijn van de laatste snufjes in de wetenschappelijke wereld, de forensisch onderzoekers moeten op hun beurt hun methodes en resultaten op een bevattelijke manier kunnen uitleggen aan politie, magistraten en juryleden.
De spreker bleef zijn publiek boeien door de afwisseling van historische weetjes, leuke anekdotes, wetenschappelijke grondbeginselen en vooral concrete voorbeelden. Jouw schoenzolen zijn uniek, niet alleen door kleine foutjes in het fabricatieproces maar ook door de slijtage die alleen jouw schoenen hebben: zo komt jouw inbraak aan het licht. Het kern-DNA van de resten van een Australische soldaat in de buurt van een slagveld van de eerste wereldoorlog is zo uniek dat na bijna 100 jaar de identiteit van het slachtoffer nog kan worden teruggevonden: zo vinden nabestaanden troost.
De aanwezige leerlingen werden aangestoken door de wetenschappelijke microbe. En zat er misschien een aanwezige tussen die een misdaad plande (!), dan zal die na deze avond wellicht 10 maal nadenken vooraleer tot zijn snode daad over te gaan: uiteindelijk ontmaskeren slimme wetenschappers elke crimineel. Wetenschap onthult de waarheid!
En die waarheid is: het was een interessante avond die prima georganiseerd was door een enthousiast team van leerlingen en leerkrachten wetenschappen.


Klik hier voor een diashow (10 foto’s)

This entry was posted in Events and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *