Politiek debat in DIA

Eén keer per jaar verhuist de Wetstraat voor eventjes naar het Damiaaninstituut. Ook dit jaar kon het politiek debat op politieke zwaargewichten rekenen. Zo was de vertegenwoordiger voor SP.a niemand minder dan Bruno Tobback (volksvertegenwoordiger in het Federale Parlement), vaardigde LDD Peter Reekmans af (volksvertegenwoordiger in het Vlaamse Parlement) en was ook Hermes Sanctorum (volksvertegenwoordiger in het Vlaamse Parlement) voor Groen! aanwezig. Daarnaast waren Theo Francken (N-VA), Nico Creces (Vlaams Belang), Lorin Parys (Open VLD) en Katrien Partyka (CD&V) ook van de partij. Heel het debat stond onder vakkundige leiding van moderator Goedele Wachters.

Niet alleen de politici, maar ook de leerlingen namen deel aan het debat. Op voorhand werden er tijdens de lessen geschiedenis en PAV vragen ingezameld die tijdens het debat door Goedele Wachters voorgelegd konden worden aan de verschillende politici. Tevens konden de leerlingen vooraf stemmen op een bepaalde partij. Hierdoor kregen de politici een beeld van welke politieke partijen de voorkeur kregen bij de leerlingen. Het was aan hen om de leerlingen te overtuigen van hun keuze. De impact van het debat werd naderhand gecontroleerd door opnieuw een stemming te houden.

Uit de vragen die op voorhand opgesteld werden, werd al snel duidelijk dat de leerlingen goed weten wat er vandaag de dag in de politiek speelt. Zowel het dossier BHV, de staatshervorming als de sociale zekerheid kwamen aan bod. Uiteraard zorgde dit soms voor pittige discussies tussen de verschillende politici. Het werd al snel duidelijk dat de meningen van bepaalde politici soms loodrecht tegenover elkaar stonden. Dit mondde vaak uit in een heftig debat. Om de gemoederen te bedaren, konden we steeds terugvallen op Goedele Wachters die kordaat ingreep wanneer de strijd te heftig gevoerd werd. In twee debatten (de leerlingen van het 6de en het 7de jaar werden in twee groepen verdeeld) kregen de politici de kans om de belangrijkste programmapunten van hun partij te verduidelijken alsook hun mening te geven omtrent de actuele politiek topics. De leerlingen luisterden geboeid…

Heel dit initiatief kaderde uiteraard in het leerplan, meer bepaalde in de vakoverschrijdende eindtermen, ook wel eens VOETEN genoemd. Het opvoeden tot burgerzin, het creëren van politiek besef en het vormen van een politieke mening is vanzelfsprekend zeer belangrijk in de algemene ontwikkeling van de leerlingen.

Moraal van het verhaal: het Damiaaninstituut roept al zijn stemgerechtigde leerlingen op om op 13 juni massaal naar de stembus te gaan. Want, elke stem telt!

Jan Wouters
Stagiair aardrijkskunde – geschiedenis
Lerarenopleiding KHLeuven


Klik hier voor een diashow (24 foto’s)

This entry was posted in Bezoekers, Events and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *