DIA wint KIKQUIZ deel 2

Een verslag van Ellen Ooms (5A).

Op dinsdag 11 mei gingen we (leerlingen van 3AC (Latijn-Wetenschappen) & 5ACDFJ (Latijn-Wetenschappen-Wiskunde, Moderne-Talen Economie en Secretariaat) voor het 3e jaar op rij met de trein naar Brussel Noord om daar op het Vlaams Ministerie van Onderwijs de finale van ‘Kranten In de Klas’ (KIKquiz) te spelen.
Omdat we met de hele school zo talrijk meegedaan hadden aan de voorrondes iedere maand op www.kikquiz.be, mochten wij onze school en de provincie Vlaams-Brabant vertegenwoordigen op de grote finale.
Na twee weken kranten lezen en samenvatten waren we klaar om onze titel te verdedigen (vorig jaar wonnen we namelijk de finale). We hoopten van harte dat het kranten lezen en samenvatten elke middag ons een mooi resultaat zouden opleveren.

In de voormiddag was het de beurt aan de lagere scholen (van elke provincie één) om hun krantenkennis te testen. Wij mochten in de namiddag in actie komen.
We namen het op tegen vier andere scholen uit de vier andere Vlaamse provincies (het Da Vinci Atheneum uit Koekelare, het Sint-Dimpnacollege uit Geel, de Sint-Martinusscholen uit Herk-de-Stad en Puis X uit Zele).
De vragen uit de vijf categorieën (binnenland, buitenland, wetenschap & techniek, cultuur & media en sport) werden gesteld door Nic Balthazar. In de jury zetelden de journalisten Dirk Leyman, Jan Ruysbergh en Kris Vanmarsenille.
Het werd een echte spannende strijd. We hadden eerst een beetje tijd nodig om erin te komen, maar beetje bij beetje stegen we ronde per ronde naar de top. Het spannendste moment was zonder twijfel de tussenstand voor de laatste ronde. Hadden we onze eerste plaats kunnen behouden? Zouden we dit kunnen volhouden in de volgende ronde?
En jawel… we haalden het! Grote vreugde! Ons vele werk werd beloond!

En zo wonnen we dus voor het tweede jaar op rij de KIKquiz!
Als prijs kozen we een tripje naar zee met de hele groep!

Dit alles was niet mogelijk geweest zonder Mr. Cauberghs, die heel wat uren tijd gestopt heeft in het samenvatten van de kranten en die ons samen met Mevr. De Smet voortreffelijk gesteund en gecoacht heeft op de dag zelf. Dank jullie wel!
Maar natuurlijk mag ik niet vergeten om alle kwissers te bedanken. Want zij hebben het eigenlijk waargemaakt, elke middag kranten gelezen en samengevat, samenvattingen geleerd, … Dank u Michaël, Ange, Yoni, Nick, Kate, Nina, Maren, Joren, Liz, Jo, Hendrik, Evelien, Elien, Sien, Pieter, Nore, Erica en Silke!
De uitslag:
1. Damiaaninstituut, Aarschot
2. Da Vinci Atheneum, Koekelare
3. Sint-Dimpnacollege, Geel
4. Sint-Martinusscholen, Herk-De-Stad
5. Pius X, Zele


Klik hier voor een diashow (43 foto’s).


HLN 12 mei 2010 – Klik om te vergroten.


Een bedankje van Nic Balthazar – Klik om te vergroten.

Dieter Lannau, fotograaf van de KIK-quiz, maakte de volgende foto’s: klik hier.
Lees meer over de KIKQUIZ 2010 in de media: klik hier.

This entry was posted in Events, Taal and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *