De beestige avonturen van 4ABC

Vrijdag 23/04 trokken de leerlingen van 4ABC onder leiding van Luc Vandepitte en stagiair Evelien Martens naar PIME, het provinciaal instituut voor Milieueducatie, te Lier.
In de voormiddag doken de leerlingen gewapend met laarzen, netjes en emmers in een vijver om macro-invertebraten ( zijnde “grote” ongewervelden) te vangen. Een en ander ging gepaard met gilletjes, vooral van de vrouwelijke leerlingen die het niet zo begrepen hadden op het kleine slijmerige grut. Nadien werden de diertjes geïnvenariseerd om zo een biologische kwaliteitsbepaling van de vijver te bekomen. Na ook nog wat chemische en fysische analyses toegepast te hebben was de conclusie eenduidig: een 7, wat wijst op een goede waterkwaliteit, wel voor verbetering vatbaar want 10 is de beste score.
In de namiddag konden de leerlingen kennis maken met de ecologische voetafdruk van enkele landen, via een educatief spel. Iedereen ging er heel erg in op . De conclusie van het spel was dat de Amerikanen de grootste ecologische footprint hebben en dat die in ontwikkelingslanden heel erg laag is… En de Belgen, die zitten daar een beetje tussenin. Wist je dat je ook je eigen ecologische footprint kunt berekenen?
Daarna kregen de leerlingen nog een brok “duurzame mobiliteit” voorgeschoteld. We moeten weer leren te voet lopen, of de fiets te nemen of het openbaar vervoer te gebruiken… zo een beetje in die volgorde.
De leerlingen toonden die dag in elk geval het goede voorbeeld: Ze kwamen met trein en bus en wandelden langs de Nete terug naar het station van Lier.
Vdpl

   
   
   
   
 

This entry was posted in Binnenland, Events and tagged . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *