Einmal im Leben durch Wuppertal schweben

7 A met Bernard Van Roey en Diane Andries op studiereis naar Duitsland.

De uitdrukking dekt absoluut de lading niet, we hebben tientallen malen over de Wupper gezweefd, telkens op weg naar een ander bedrijf in de Duitse industriestad.
Leerrijke bedrijfsbezoeken en ontspannende activiteiten wisselden elkaar af. De opleidingsverantwoordelijke van FAG Schaeffler loodste ons door de productiehallen waar grote lagers worden gebouwd voor windturbines. Groene energie is de toekomst en dus ervaren zij nauwelijks iets van de economische crisis.
Knipex, marktleider als producent van tangen focust zich in haar afdeling productontwikkeling op innovatie om het hoofd te bieden aan de dalende vraag van uit de Oosteuropese landen.
Keller CNC bood ons een workshop aan met een nieuw pakket CNC-software. Leraar en leerling waren perfect in staat om de opdracht tot een goed einde te brengen. Ondertussen verbeterden we samen nog enkele taalfouten in de Nederlandse versie van het programma.
Tussen al die inspanning kwam de ontspanning: een wandeling langs de Beyenburger Stausee, onderbroken in een echt Italienisches Eiscafé, een kijkje nemen in het Friedrich Engelshaus en een frisse duik in het subtropisch zwembad van Bergische Sonne. Een bezoek aan de Veltins Arena Auf Schalke 04 was de max. Een blauwwitte superfan leidde ons om, door en in de arena en verklapte ons alle geheimen van het stadion: 12 km bierleiding, 32 000 l pilsbier vloeien door de tapinstallatie als Schalke een thuismatch wint, met 28 000 l spoelen de supporters hun verdriet door bij verlies. Sommigen droomden om ooit een balletje te trappen om de groene mat, anderen hoopten op een VIP-uitnodiging voor één of andere topwedstrijd. Donderdagnamiddag was shoppingtime, veel centjes uitgeven aan mooie schoenen en kleren of de tijd verdrinken in een reuzegrote cola.
Eten in het Brauhaus was een aparte ervaring: de toog staat in de badkuip van het voormalig zwembad, de tafels vinden een plaatsje in de kleedcabines van het complex. Lekkere Duitse kost overgoten met ein Helles of ein Dunkles uit de huisbrouwerij. Dan hoor je ze absoluut niet klagen.
’t Was fijn met de mannen van 7A, we kregen erg positieve reacties: voor herhaling vatbaar, ‘k wil mijn zevende jaar bissen om terug te gaan, veel te kort, toffe ervaring.
Maar wie zei er toch nog: het eten is thuis lekkerder en het kopkussen was veel te dik? Ach ja, je moet toch iets minder goed vinden en als het dat maar is zijn wij heel erg tevreden over onze studiereis.
Auf Wiedersehen!

This entry was posted in Buitenland, Excursie, Technologie, toneel and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *