Naar Breendonk en Mechelen

Het weer was vandaag erg triest: grijze, laaghangende wolken, druilerige regen en kou die langzaam in je lijf kroop. Misschien wel een weertje dat past bij het bezoek aan een naargeestig en beklijvend oord als Breendonk.

De leerlingen van het derde jaar bezochten vandaag tijdens de voormiddag het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk of het Museum Kazerne Dossin in Mechelen. Dat alles paste perfect in de vakoverschrijdende eindtermen over opvoeding tot burgerzin. Wat we te horen en te zien kregen van de gedreven gidsen raakte iedereen: het is niet te bevatten welk leed mensen elkaar in chaotische tijden kunnen aandoen.

Na de middagpauze (Waar zijn er hier frietjes, mevrouw?) was het tijd voor een wandeltocht door het centrum van de stad van de maneblussers. De toren van de Sint-Romboutskathedraal was nog net zichtbaar onder het laaghangende wolkendek. We weten nu wie ‘Zatten Bras’ is en wat de dichter Herman De Coninck met Mechelen heeft te maken. Natuurlijk kwamen we ook langs het Klapgat en het stadhuis, het Schepenhuis, de IJzerenleen, Vadderik en nog meer bijzondere plekken in het centrum van de Dijlestad. Het Provinciaal Sport- en Recreatiecentrum De Nekker was net wat te ver voor korte namiddag. Wil je weten hoe dat centrum aan haar naam komt? Kijk even hier.

Om vier uur stonden weer aan de schoolpoort met een aangename en bijzonder leerrijke dag achter de rug.


Klik hier voor een diashow (74 foto’s)

This entry was posted in Bezinning, Binnenland, Events, Excursie, Geschiedenis and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *