Naar het Dossinmuseum, Breendonk en Mechelen

“Dit museum kan zichzelf geslaagd noemen als het de bezoeker een beklijvend inzicht meegeeft in het fenomeen van discriminatie en uitsluiting, in de kracht van de massa, in de handelingsmogelijkheden van de enkeling in de context van groepsagressie van welke vorm dan ook. De boodschap van Kazerne Dossin is dat, staande tegenover de agerende massa, je steeds op zoek moet gaan naar de marge om ‘neen’ te zeggen.” Herman Van Goethem, curator Kazerne Dossin.

Dit citaat vat treffend weer waarom de leerlingen van het derde jaar (niveau 1, 2, 3 en 4) gisteren in de voormiddag in het kader van de vakoverschrijdende eindterm ‘Burgerzin’ het splinternieuwe Dossinmuseum in Mechelen of het Memoriaal van Breendonk bezochten. Bekwame en vooral gedreven gidsen toonden ons niet alleen de gruwelijkheden uit het verleden, maar legden ook uit hoe uitsluiting, discriminatie en achterstelling vandaag nog een voortdurende bedreiging blijven vormen voor een samenleving die zich beschaafd en democratisch wil noemen. Zowel in Breendonk als in het Dossinmuseum was iedereen erg onder de indruk.

Na de middag kon het wat luchtiger met een stadszoektocht in het centrum van Mechelen. Het was voor sommige leerlingen wel even zoeken waar de Zoutwerf te vinden is of welke rivier daar stroomt. Gelukkig waren er behulpzame leraren in de buurt die de infobordjes konden aanwijzen! Jammer dat het weer niet meewilde, want af en toe was het nodig om even te schuilen. Net voor we vertrokken stond er een regenboog te pronken boven de stad: symbolisch voor een geslaagde dag.

De foto’s werden gemaakt door enkele leraren en leerlinge Mandy A. uit niveau 4. Mandy bezorgde ons haar impressies over deze excursie en die geven we onze lezers ook graag mee.

Op de bus onderweg naar Breendonk was het redelijk rustig en toen we in daar aankwamen hebben wij een gids gekregen. Wij zijn in het fort van Breendonk geweest en hebben daar rond gekeken en uitleg gekregen over hoe het ginder er aan toe ging. Daarna zijn wij naar Mechelen gegaan: wij mochten vrij rondlopen tot kwart over 1. Na de pauze hadden wij een zoektocht door de stad met hulp van de leerkracht en veel gekdoenerij. En dan terug naar Aarschot. Op de bus ging het er druk aan toe :-). Het was een heel leerrijke en leuke dag.

Dossinmuseum


Klik hier voor een diashow (24 foto’s)

Breendonk Memoriaal


Klik hier voor een diashow (16 foto’s).

Mechelen


Klik hier voor een diashow (28 foto’s)

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *