7S maakt Hamburger Caprese

Voor het vak PAV hebben we de regel van drie, procentberekenen en budgetteren toegepast in de praktijk.
Het afgesproken budget was 5 euro per leerling. (= 60 euro in het totaal)

Eerst hebben we alle inkopen gedaan met de fiets bij Cools, Renmans en Albert Heijn rekening houdend met elkaars voorkeuren en het beschikbare budget. Iedereen had 5 euro samengelegd. De kosten van alles samen was 30,19 euro en dit voor 12 personen. Zo goedkoop, we hebben nog de helft over!

Hoe budgetteren in de winkel? Enkele handige tips:

1) Vergelijk de eenheidsprijzen en niet de prijs van het totaal product. Die staat in de supermarkt meestal in het klein aangegeven, ergens onder de prijs van het product.
2) De goedkoopste producten staan vaak onderaan in de rekken.
3) Koop seizoensproducten, die zijn altijd goedkoper omdat de aanvoer dan groter is.
4) Zelf vers koken is goedkoper dan bereide producten en kant-en-klaarmaaltijden.
5) Pas op met aanbiedingen, bereken ook hier de eenheidsprijs.
6) Soms krijg je meer korting bij aankoop van grotere hoeveelheden, maar heb je al deze extra producten wel echt nodig?
7) Gratis bestaat niet.
8) Verspillen kost ook geld. Slecht voor het milieu en voor je portemonnee.

Bij Glen thuis hebben we het eten klaargemaakt en genoten van de super lekkere hamburgers. Geen ordinaire hamburgers, maar een echt culinair hoogstandje (zie recept onderaan)

Na het eten hebben we alles netjes opgeruimd. De fantastische namiddag hebben we afgesloten met een plons in het zwembad en nog een ijsje met het resterende geld. En nog hadden we geld over. We kunnen zelfs nog een attentie kopen voor de gastvrijheid van Glen zijn ouders.

Recept Hamburgers Caprese

Ingrediënten voor minstens 4 hamburgers: Voor de hamburgers: 400 g rundergehakt 100 g gemalen collier van het varken 1 bol buffelmozzarella 30 g zongedroogde tomaten 1/2 busseltje basilicum een scheutje olijfolie

peper en zout Voor de verse pesto: 40 g pijnboompitten 50 g parmezaanse kaas (blokje) 40 g basilicum 1 dl fijne olijfolie 1/2 teentje knoflook (naar smaak) peper van de molen en zout Om de burgers te bouwen: 4 hamburgerbroodjes (‘buns’) of pistolets 4 sneetjes pancetta 1 rijpe coeur de boeuf-tomaat 50 g rucola een scheutje balsamico een scheutje fijne olijfolie een beetje grof zout (bv. fleur de sel) peper Extra materiaal: barbecue hakmolen of blender Bereidingstijd: 45 minuten Bereidingswijze: Stook de barbecue heet, bij voorkeur onder deksel. Laat het grilltoestel gerust tot minimaal 250 °C opwarmen, wanneer je de burgers wil bakken. Prak het gehakt en de collier tot een egale mix in een mengschaal. Snij de helft van de mozzarella in kubusjes van een halve centimeter dik (bij een kwalitatieve buffelmozzarella versnij je best de iets stevigere randjes). Bewaar de rest om straks de burgers op te bouwen. Snij de tomaatjes in reepjes en dan in fijne snippers. (Laat tomaten op olie vooraf uitlekken.) Spoel de basilicum schoon en snipper de blaadjes fijn. Doe de mozzarella, tomaat en basilicum bij het vlees. Voeg voldoende peper van de molen toe en een snuifje zout. Meng alles met zorg. Een ei en paneermeel zijn overbodig. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe om de mengeling iets smeuïger te maken. Kneed het vlees tot stevige hamburgers. Rol een portie van 100 tot 125 gram tot een bal en druk het vlees dan plat. Elke burger mag tot 2 centimeter dik zijn. Verzamel de burgers op een schaal en zet ze eventueel koel tot je klaar bent om te grillen. Zo kan het vlees ook wat opstijven. Bereid nu de pesto. Snij het stukje parmezaan in stukjes. Pel de knoflook en snij het nodige stukje klein. Doe in een hakmolen of blender. Voeg de pijnboompitten en de basilicumblaadjes toe. Schenk de olijfolie erbij en laat draaien tot je een gladde pesto krijgt. Proef het resultaat, kruid met wat zout, peper en laat de blender nog kort draaien. Spoel de coeur de boeuf-tomaten en snijd in fijne plakjes. Spoel de rucola en laat de sla even uitlekken.

Controleer of je barbecue voldoende heet is. Leg de hamburgers op de grill, en (indien mogelijk) sluit je het deksel van het toestel. Draai de burgers om na ongeveer 5 minuten (afhankelijk van het type BBQ dat je gebruikt). Zo’n 3 minuten later zijn ze wellicht al voldoende doorbakken. (Controleer welke bakwijze je zelf verkiest.) Snij de broodjes middendoor en druppel een beetje olijfolie over het broodkruim. Leg ze een paar minuten onder de grill. Zo worden ze warm en krijgen ze een krokant korstje. Laat de pancetta gedurende een paar minuten ineenkrimpen boven de hete kolen. Smeer een laagje pesto op het onderste deel van elk broodje. Leg er een toef rucola en fijne schijfjes tomaat op. Strooi er wat grof zout, peper van de molen, enkele druppels olijfolie en balsamico over. Dan de gegrilde hamburger, een schijfje mozzarella en een plakje gegrilde pancetta. Val aan!

Verslaggever: Sebastian Clinckx
Foto’s: Tim Verlinden
De leerlingen van 7S hout

This entry was posted in Events, Gezondheid and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to 7S maakt Hamburger Caprese

  1. Maria says:

    Ziet er lekker uit! Ga dit recept zeker ook proberen.

    Belangrijkste: leren en amusement gingen hier zeker hand in hand! Proficiat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *