Op zoek naar de GGO’s

Maandag 29 mei was een snikhete dag, het ideale weer dus om te reizen in een hete trein en een nog hetere bus. Gelukkig moesten we niet verder dan Leuven: we bezochten  campus Arenberg in Heverlee. Daar werd 6ACF verwacht voor de ‘STEM scientist@school towards STEM scientist@work’ PCR-labo te volgen aan de KULeuven.

PCR is een techniek waarmee men op een gemakkelijke manier DNA kan vermenigvuldigen. Aangezien het toestel waarmee dit gebeurt nogal kostelijk is, vonden we het een beter idee om eens een labo te volgen in plaats van zelf zo’n toestel aan te schaffen.

Het onderwerp van de dag was het zoeken naar  GGO’s in voedsel. GGO’s of genetisch gewijzigde organismen krijgen een extra eigenschap omdat hun DNA gemanipuleerd werd. De gekendste GGO’s zijn Bt-maïs en Roundup ready soya. Bt-maïs maakt zijn eigen insecticide aan, waardoor deze resistent is tegen de gevreesde Stengelboorder.

Roundup ready soya daarentegen is resistent gemaakt tegen het intussen beruchte maar in Amerika nog steeds veelvuldig gebruikt herbicide Roundup. De boer zet Roundup ready soya en kan er lustig op los spuiten met Roundup, alle onkruiden sterven af, maar de soya blijft overeind, alsook Monsanto, de grote international die via honderden patenten de centjes binnenrijft.

De leerlingen brachten een voedselstaal mee naar het labo, waar werd nagegaan of er sporen te vinden waren van GGO’s. Dit kan gemakkelijk gebeuren omdat de promotor en de terminator (stukjes vreemd DNA) in het GGO  gekend zijn.  Na een dag DNA isoleren en repliceren werd het DNA zichtbaar gemaakt d.m.v. gelelektroforese. Hieruit konden we na een kleuring afleiden dat de gekozen voedselstalen (pannenkoekenmix, Doritos, vegetarische worsten) geen promotor en terminator bevatten en dus geen sporen van GGO’s vertoonden. Dit is maar goed ook want volgens de Europese  regelgeving moeten levensmiddelen die GGO’s bevatten dit vermelden op het etiket.

BVDA

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie, Gezondheid, STEM, Technologie and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *