Studie- en loopbaankeuze

Klik op de foto om het album te bekijken (17 foto’s).

Project studie- en loopbaankeuze i.s.m. het sectorfonds van de voeding

Wat ga ik doen als de poorten van het Damiaaninstituut dichtzwaaien? Een vraag die veel leerlingen zich stellen. De leerlingen van 6P en 7B kregen hiervoor de hulp van Alimento, het sectorfonds dat zorgt dat alle werknemers in de voedingsindustrie van opleidingen kunnen genieten. De voedingsbedrijven kampen met de zorg dat ze moeilijk technische profielen in hun organisatie kunnen aantrekken om de innovatieve en geautomatiseerde productiemachines te onderhouden. Hiervoor organiseerden ze voor onze school een ontmoetingsdag tussen de technische diensten van de bedrijven en de toekomstige werknemers.

Op 11 mei stapten deze leerlingen en enkele begeleiders al vroeg in de bus om koers te zetten naar Groot-Bijgaarden. Puratos is het eerste voedingsbedrijf dat zijn poorten openzet om inkijk te geven in hun ‘technische binnenkeuken’. Na een hartelijk onthaal kregen we van de adviseur van Alimento, Hilde Wijnen, een voorstelling van de sector die ze vertegenwoordigt. De grootste industriële werkgever in België met een netwerk van kleine tot grote bedrijven.
Daarna volgde een situering van de technische dienst binnen Puratos gevolgd door een bedrijfsbezoek begeleid door de technische mensen van het bedrijf. Het accent lag hierbij op de aanwezige automatisering in productie en magazijn. Voor we de productie binnen mochten moesten we ons ‘verkleden’ volgens de strenge hygiëneregels van het bedrijf.

Na dit bezoek kregen we een lekkere luxe broodmaaltijd aangeboden, gemaakt met de basisproducten gefabriceerd door Puratos. De menukaart vermeldde van elk product de aanwezige basisproducten. Tijdens de lunch volgden informele gesprekken met de technici en kregen we een voorstelling van HR over de aanwezige vacatures.
Na ons tegoed gedaan te hebben, ontvingen we een geschenkje en trokken we met de bus richting Haacht.
Ook in de brouwerij van Haacht werden we opgewacht door het hoofd van de technische dienst die de werking van de onderhoudsdienst aan de leerlingen voorstelde. Na deze uitleg volgde een bedrijfsfilm en kregen we op onze beurt weer een rondleiding doorheen de technische installaties.

Na deze stevige wandeling doorheen het domein konden we kennis maken met de producten van dit familiebedrijf. Na een lange maar zeer leerrijke dag keerden we terug naar de school.
Een bijzonder woord van dank gaat uit naar de bedrijven die zo vriendelijk waren ons te ontvangen en zeker ook naar Alimento die deze dag gesponsord hebben voor onze leerlingen. We hopen dan ook dat we de volgende jaren nog meer bedrijven bereid vinden om via deze weg de overgang tussen school en arbeidsmarkt wat vlotter te laten verlopen.

LVDH

Lees ook hier de artikels van Alimento.

Eén voor onderwijs

Eén voor bedrijven

This entry was posted in Bezoekers, Binnenland, Economie, Engineering, Events, Excursie, Technologie, Wetenschap and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *