Naar Breendonk, Dossin Kazerne en Mechelen

Klik op de foto om het album te bekijken (91 foto’s).

De leerlingen van het derde jaar bezochten gisteren het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk of de Dossin Kazerne in Mechelen. Na de middag was het zoeken geblazen in de stad Mechelen. Het weer keek droevig op ons neer, maar dat paste eigenlijk wel erg goed bij het thema van deze dag: mensenrechten, burgerzin en hoe het snel verkeerd kan gaan.

Noor uit klas 3K bezorgde ons haar impressies van deze dag, waarvoor dank.

Mechelen. In de tweede Wereldoorlog speelde deze stad een grote rol. Terwijl we onze rondleiding kregen door het gebouw met abnormale afmetingen (museum Dossin Kazerne), probeerde ik me in te beelden hoe het er aan toe zou gaan. Maar het lukte niet. De gruwelen uit de oorlog zijn onvoorstelbaar. Abnormaal. Ik kon niet geloven dat één enkele mens hier de aanleiding voor was, om zijn medemensen ook zo te laten denken. Om zijn medemensen zo te verraden. Maar het was tegelijk ook fascinerend om te weten dat er mensen aan deze gruwelen zijn kunnen ontsnappen. Dat er mensen waren die bereid waren voor een onbekende te sterven. Het verhaal van de 11-jarige  Simon Gronowski boeide me het meest…

De stadszoektocht was dan weer verre van triest. Het was leuk en het rondlopen in de stad was leerrijk en vol plezier. Mensen keken je na en sommigen waren zo vriendelijk om je zelfs te helpen! Niet alle vragen konden we natuurlijk beantwoorden, die moesten we opzoeken op internet. Nu weten we wat te doen in de herfstvakantie! 😉

This entry was posted in Bezinning, Binnenland, Events, Excursie, Geschiedenis and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *