Studiebezoek aeroclub Keiheuvel te Balen

Klik om te vergroten.

DIABLOG ontving het onderstaande verslag van 5ACE.

Om de theoretische wetten van de aerodynamica te toetsen aan de praktijk, zijn we dinsdag 8 maart met de klassen 5ACE naar de aeroclub Keiheuvel in Balen geweest.
In de voormiddag hebben we heel wat geleerd over de vluchtvoorbereiding. We hebben gezien dat je niet zomaar overal mag vliegen. Dat je niet recht moet sturen met een vliegtuig maar een beetje scheef naar gelang de wind. Daarna hebben we de snelheden, de richting, de hoogte, aantal liter benzine dat we moeten tanken,… berekend.
In de namiddag kreeg iedereen de kans (als je dit op voorhand had gereserveerd) om te vliegen. We zijn dan samen met een ervaren piloot een vliegtuig uit de hangaar gaan halen en gaan voorbereiden voor de vlucht. We hebben het toestel eerst getankt en dan helemaal gecontroleerd (de pre-flight checks). Dan waren we klaar met het voorbereiden en zijn we opgestegen voor een vlucht van een halfuurtje. Eerst zijn we naar de brug van Geel gevlogen, zo door naar de Abdij van Tongerlo en dan nog over onze school. Daarna zijn we terug gekeerd en zijn we zo nog via de abdij van Averbode en punt WEST in Kwaadmechelen terug naar de Keiheuvel gevlogen. Ondertussen controleerden we de richting van het vliegtuig, de hoogte, de afstand en tijd van punt tot punt zoals we die op onze voorbereiding hadden berekend.
De rest van de groep heeft in de namiddag een rondleiding gekregen in de hangaars van de motor- en zweefvliegers. Zij kregen niet alleen uitleg van ervaren piloten, maar konden zelf ook plaatsnemen in een toestel en alles van dichtbij observeren.
mvg,
Michiel B.
Ik vond de schooluitstap naar de Keiheuvel 1 van de betere uitstappen die ik meegemaakt heb. Het hielp wel natuurlijk omdat onze hele klas al enthousiast was nog voor we vertrokken waren. Vliegen is volgens mij een interessant onderwerp waar zoveel over te vertellen is dat het gewoon boeiend blijft. Het is dan ook echt geweldig dat dhr. Vangenechten zelf piloot en er dus zoveel over weet en het als geen ander kan uitleggen. Het vliegen in de Cessna was iets wat ik aan iedereen aanraad om te doen. Het was zoals opstijgen met een lijnvlucht en de grond kleiner en kleiner zien worden, maar i.p.v dat het 2 minuten duurde, konden we hiervan genieten voor een half uur. Het is ook speciaal om bovenop Aarschot te kijken. Het mooiste vond ik om op een afrit van de autostrade alle “speelgoedauto’s” te zien vertrekken. Een dag om nog lang te onthouden.

This entry was posted in Binnenland, Engineering, Events, Excursie, Technologie and tagged , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *