Oud-leerling van DIA, was er bij toen voor het eerst een zwaartekrachtgolf werd gedetecteerd

Professor Doctor Chris Van den Broeck


Professor Doctor Chris Van den Broeck

In de algemene relativiteitstheorie, een deelgebied van de natuurkunde, is een zwaartekrachtgolf of gravitatiegolf een fluctuatie in de kromming van de ruimtetijd, die zich van de bron af naar buiten voortplant als een golf.
In 1916 stelde 
Albert Einstein op basis van zijn theorie van de algemene relativiteitstheorie het bestaan van zwaartekrachtgolven voor. Op 14 september 2015 werd door de LIGO (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatory) voor het eerst zo’n zwaartekrachtgolf gedetecteerd. Dat nieuws werd pas vorige week wereldkundig gemaakt en sloeg wereldwijd bij natuurwetenschappers in als een bom.

Professor Doctor Chris Van den Broeck, oud-leerling van DIA (Natuurwetenschappen 1992), heeft een mooie bijdrage geleverd bij die eerste detectie van een zwaartekrachtgolf, als medewerker van het onderzoeksinstituut NIKHEF (Nationaal instituut voor subatomaire fysica ) in Nederland. Hij is ook één van de medeauteurs van het aankondigingsartikel in de Physical Review Letters.

Dat de bijdrage van Chris belangrijk is geweest in dit onderzoek bewijst de aandacht die de media hieraan heeft besteed: artikels in De Standaard en in De Morgen.

Aandacht op Nederlandse TV:

Persbericht van van het FOM (Stichting voor Fundamenteel Onderzoek van de Materie).

Professor Chris Van den Broeck zette zijn eerste stappen in de wiskunde en de theoretische fysica in het Damiaaninstituut. Misschien kreeg hij daar de smaak te pakken.

GP

This entry was posted in Events, Wetenschap and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Oud-leerling van DIA, was er bij toen voor het eerst een zwaartekrachtgolf werd gedetecteerd

 1. Maria Eeckhout says:

  Proficiat Chris!
  Misschien niet verdiend, maar toch geniet ik een beetje mee van je succes!
  Toen jij in het tweede jaar zat voorspelde één van je leerkrachten : ” van de Chris ga je nog horen….een ongelooflijk knappe leerling”. En zie: ja we horen nog van je! Knap!
  Ook je medeleerlingen, waaronder mijn zoon Tom, vertelde steeds vol lof over je kennis en kunde. Ook nu vindt hij het fijn dat je geloof in Einstein je zo ver bracht.
  Nogmaals, proficiat en nog veel succes in je verdere wetenschappelijke verdiepingen.
  Maria Eeckhout

  Maria Eeckhout

 2. Diane says:

  Schitterend! Een eer voor DIA om zo’n kei in huis te hebben gehad. Wij zijn fier op jou.

 3. Louis says:

  Een buiten-gewone prestatie: Einstein bewijzen. En bewezen.

 4. TIJ says:

  Straffe koffie … proficiat Chris!

 5. Meylemans Gilberte says:

  Proficiat Chris ! Ik ben uitermate trots op je . Je bent trouwens nog een oud-leerling van me. Remember 2° jaar Nederlands en Engels in het Damiaaninstituut. Beiden zijn we ook afkomstig uit Betekom . Alleszins hartelijk gefeliciteerd met je inzet, doorzettings-
  vermogen en klare kijk op de zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *