Op stap met 6H, 6I en 6M

Op 22 trokken 6H, 6I en 6M van Hageland naar Luik en zo naar de Ninglinspo. Onze correspondente ter plaatse schreef onderstaand verslag voor DIABLOG.

Omstreeks 8u45 stapten we goedgemutst de bus op, richting de Wijngaardberg  te Wezemaal, onze eerste halte van deze excursie. Onder deskundige leiding van Mr. Hollevoet vernamen we meer over deze streek zoals o.a. de bodemsoort, de reliëfvorm en het ontstaan van de ijzerzandsteenheuvels. De leerlingen vulden ijverig hun excursiegids in, want deze moesten ze aan het einde van de dag terug inleveren. Daarna zetten we onze reisweg doorheen het Hageland en Droog-Haspengouw richting Fallais. Onderweg vernamen wij nog wat weetjes over bv. de suikerstreek Tienen en de Haspengouwse leemstreek. De buschauffeur zette ons vlak voor het rustige dorpje van Fallais af. We wandelden langs de akkers en hier en daar vonden we vuurstenen die door het ploegen in stukken werden geslagen. We namen nog een kijkje naar een oude hoeve, die gebouwd was met typische stenen van die streek. Een beetje verderop stopten we bij een brug waar de rivier Méhaigne stroomt. De zon scheen al behoorlijk, het beloofde nog een prachtige namiddag te worden! Onze reisweg werd verder gezet door de valleien van de Ourthe en de Amblève. Op het zonnige terras van het winkelcentrum “Belle Île” aten we onze boterhammen of een snack. Na de lunch startten wij onze wandeling in Vert-Buisson langs de Ninglinspo, waar we meer vernamen over de afbrekende rivierwerking, enz. Tijdens de wandeling was het opletten geblazen, want sommige wandelbruggetjes waren niet toegankelijk wegens werken en we moesten ons een weg zien te banen tussen en over de gladde rotsstenen, het water en de modder. Al stijgend en dalend langs de rotsen en bomen en met de nodige gilletjes en kreten van de meisjes en mezelf loodsten wij onszelf naar de finish. Rubberen laarzen waren geen overbodige luxe, want af en toe belandden onze voeten in het water. Naar het einde van de wandeling toe, werd de vallei breder, waardoor het makkelijker wandelen was. Met het mooie weer besloten sommige jongens een duikje in het water te nemen. We hebben genoten van de prachtige natuur in onze Ardennen en rond 15u30 vertrokken we met de bus terug richting Aarschot.

Anja VG


Klik hier voor een diashow (19 foto’s)

This entry was posted in Aardrijkskunde, Binnenland, Events, Excursie, Frans and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *