Met 3P naar Antwerpen

Van Bram, Matthias, Dominik, Ignace, Fredrick en Steffen kreeg DIABLOG onderstaand verslag van een boeiende excursie.
Op donderdag 30 april verzamelden we om 7.45u in het station van Aarschot. We stapten rond 7.50u op de trein. Na een rit van ongeveer 15 minuten kwamen we aan in het station van Antwerpen. We hebben toen de Diamantwijk al verkend. Na een korte wandeling kwamen we aan het Veiligheidsinstituut. De gids stond ons buiten al op te wachten.
Onze gids nam ons mee naar een zaaltje waar hij meer uitleg gaf over het aantal ongevallen en de gevolgen in België. Vooral het aantal mensen dat jaarlijks permanent werkonbekwaam werd dankzij een ongeval op de werkvloer, maakte een diepe indruk op ons: 2000 mensen per jaar! We kregen ook een demonstratie over handgereedschap dat versleten was en onze gids legde uit waarom we deze tools niet mochten gebruiken.
Ook het verschil tussen gewoon en ergonomisch handgereedschap kwam aan bod.

Na de uitleg over ongevallen in cijfers en handgereedschap, zijn we naar de eerste verdieping gegaan.
Daar hebben we eerst uitleg gekregen over trillingen. Via een spectaculair filmpje leerden we dat door trillingen van een verkeerde frequentie zelfs een brug kan instorten. Wat doet dit dan met het lichaam?! Met hulp van een dummy hebben we gezien dat meerdere trillingen samen soms beter is voor het lichaam dan eenzelfde trilling die steeds herhaald wordt (bv. door het kloppen met een hamer). Ook waren er zetels waar we in konden gaan zitten en de trillingen in een machine (bv. heftruck) voelen.

Het gehoorexperiment ging over het maximum aantal dB dat door gehoorhaartjes kunnen komen vooraleer ze plat liggen en beginnen te verslijten. We konden de dB’s van onze muziekspelers laten meten en de schade berekenen. Op het einde was er een wedstrijdje waarbij hoge en lage tonen werden gespeeld om te kijken wie nog het beste gehoor had.
Daarna kwamen de gevaren van elektriciteit aan bod. Eerst zagen we hoe de elektriciteit loopt in een schakelkast tot schakelaar en lamp met alle gevaren en uitzonderingen. Dan mochten we zelf ervaren wat een kleine hoeveelheid ampère doet met het lichaam. Tot slot heeft de groep kennis gemaakt met statische energie, via een dynamo die rond draait en elektrische schokken geeft. We mochten zelf menselijke ketens vormen en enkel de uiteindes van de keten voelden de elektrische schok.
Onze dag in het Veiligheidscentrum eindigde met een explosie. Die explosie werd veroorzaakt door druk, een heel klein beetje bloem en een klein vlammetje. Door een klein papiertje op de buis te leggen, hoorde je de knal nog veel harder. Zo leerden we bij over brandgevaar in werkplaatsen met veel stof.
Om 12u30 mochten we iets gaan eten in Antwerpen en de stad wat verkennen aan de hand van een bundeltje met vragen. We trokken ook selfies voor het Rubenshuis en de Bourlaschouwburg. Om 15u namen we de trein terug naar Aarschot. Het was een heel geslaagde studiereis!


Klik hier voor een diashow (16 foto’s)

This entry was posted in Binnenland, Events, Excursie, Technologie and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *