5S2 (houtbewerking) op uitstap naar de Sint-Pieterskerk van Langdorp

Vrijdagmorgen 10.00 u, bijna weekend, zonnetje aan de hemel. Ideaal om er met de fiets op uit te trekken langs bos en veld (32 km). Bestemming Sint-Pieterskerk in Langdorp. Nog maar pas vertrokken en in Ourodenberg al geroep uit het peloton,… lekke band. Gelukkig hadden wij “de fietstas” meegekregen en enkele leerlingen lieten zich van hun technische kant zien. Het euvel was vlug hersteld. Met deze ook dank voor de prachtige DIA-fiets waarvan één leerling gebruik maakte.
Onderweg even halt gehouden bij de Heimolen om nog maar eens duidelijk te maken dat de trap, door leerlingen van DIA gemaakt, wel degelijk in elkaar zit. Tegen de middag een lekker frietje gegeten en als nagerecht een ijsje aan de lekdreef in Averbode. Met een volle maag was het tempo er wat uit en heeft de klastitularis de bende terug op sleeptouw genomen met een stevige tred, dit niet in dank afgenomen door sommige leerlingen.
Aangekomen aan de kerk van Langdorp stond Jos Peeters ons al op te wachten met een brede glimlach en zijn didactisch materiaal onder de arm. We waren allemaal verbaasd van de rijkdom dat dit kerkje herbergt.
Het kerkgebouw:
• Het rechthoekig koor blijkt ouder te zijn dan 13de eeuw.
• Het middeleeuws driebeukig schip is in 1775 afgebroken en verbouwd.
• De halfingebouwde westertoren, 14de eeuw opgetrokken uit ijzerzandsteen.
• Der prachtige robuuste klokkenstoel vernieuwd in 1731 is gewoon ongelooflijk;
de constructie, de degelijkheid, de robuustheid en de handenarbeid hieraan verbonden moeten een zeer zwaar en belastend geweest zijn.
Ook het meubilair mag gezien worden:
• Het gesculpteerd westportaal met Robustelly-orgel uit 1781 (beschermd) biedt in de goede akoestische kerkruimte tal van muzikale mogelijkheden. Professionele organisten willen dit orgel in de kijker zetten, zowel in de liturgie als daarbuiten in de reeks “Langdorpse concerten”.
• Het portiekaltaar, een werkstuk uit 1652 – 1653 van de Antwerpse beeldhouwer Hubert Van den Eynde.
• De twee barokke houten zijaltaren van de Brusselse meester schrijnwerker Jan Ulner.
De omgeving:
Het ommuurde kerkhof en de beschermde pastorie (1791) vormen een landelijk doch monumentaal historisch geheel dat direct aansluit bij de Demervallei.
Jos Peeters heeft ons ook beelden laten zien die gevonden zijn bij werken aan de kerk die (nog) niet aan het publiek getoond werden maar die achter slot en grendel zitten vanwege hun grote historische waarde. Meerdere malen hebben we Jos een hint gegeven dat het tijd werd om terug naar school te fietsen maar de waterval van verhalen en anekdotes bleef maar komen (van een gids gesproken).
Om 16 u hebben we dan de sprint ingezet richting school en zijn we moe maar voldaan huiswaarts gekeerd.
Met dank aan Jos Peeters

Met al dit mooie houtwerk mag ik van een geslaagde dag spreken voor mij en voor de leerlingen van 5S2

Marc Govaerts


Klik hier voor een diashow (58 foto’s)

This entry was posted in Events and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *