Pick and Place CC

Dankzij de sponsering van RTM-Vlaams-Brabant, RTC-Vlaams-Brabant, maar ook van de verschillende deelnemende firma’s is er, net zoals de vorige twee schooljaren, opnieuw een hoog technologisch project ‘Pick and Place CC’ tot stand gekomen.

Het geheel werd door twee leerlingen van 6 elektro-mechanica, Kobe Van Brusselt en Jarni Loret, elektrisch en pneumatisch getekend, gemonteerd, bedraad en geprogrammeerd. Bepaalde onderdelen werden ook zelf machinaal gefreesd.

De machine van dit jaar heeft als doel een as in een lager te plaatsen met behulp van een pneumatische grijper. Daarna wordt het geheel op de juiste plaats gepositioneerd en afgestoten.

De machine is samengebouwd uit pneumatische onderdelen van SMC. Deze wereldleider in de pneumatica heeft dit jaar opnieuw voor enkele speciaal elementen gezorgd zoals een pneumatische grijper maar ook voor een lintra. Lintra is de afkorting van lineaire transportcilinder. Deze heeft als voordeel dat hij weinig inbouwruimte nodig heeft wegens het ontbreken van een uitwendige zuigerstand.

Een barcodescanner van Sick bepaald waar het eindproduct naar toe moet gaan. Hiervoor wordt de lintra op de juiste plaats gepositioneerd met behulp van een analoge sensor (4-20 mA). Deze sensor werkt intern met Hall-sensoren.

De schakelkast en andere elektrische componenten werden geleverd door Breemes. In deze schakelkast wordt de sturing gedaan met behulp van een geïntegreerde PLC-HMI van Beckhoff. De PLC is het brein van de installatie en stuurt de machine. De HMI of human-machine-interface maakt het voor de machine-operator mogelijk de installatie te bedienen via een touch-screen maar zorgt ook voor een visualisatie van het proces.

De PLC is voorzien van enkele netwerk-aansluitingen zoals een EtherCAT en een RS232-aansluiting. EtherCAT is een industrieel netwerk of veldbussysteem. Een veldbussysteem wordt in fabrieken gebruikt om verschillende toestellen met elkaar te laten communiceren onder zware omstandigheden en met zekerheid van een zeer kleine reactietijd. Het grote voordeel van een veldbussysteem is dat er minder kabel gebruik wordt. Dit zorgt voor een besparing in materiaal en bedradingstijd. In onze machine wordt er EtherCAT gepraat tussen de HMI en het IO-eiland. Op het IO-eiland zelf worden de aansluitingen gemaakt van sensoren, drukknoppen, signalisatielampen, relais en de elektropneumatische spoelen. Verder is er nog een RS232-aansluiting om te weten welke barcode er gescand is.
Wil je zien hoe alles samenwerkt?
Bekijk dan eens het filmpje.

IM

This entry was posted in Events, Technologie and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *