Excursie Mijnmuseum en Europlanetarium – 2

Op 28 november gingen de klassen 5GHIJKMNOPQ naar Genk, net zoals andere leerlingen van het vijfde jaar  dat deden op 25 november.

Leraar Christian Hollevoet bezorgde ons zijn impressies.

In de voormiddag bezochten we het Europlanetarium te Genk. We kregen er in de Cosmodrome, met ‘luie’ zetels,  een voorstelling ‘Onze plaats in de Cosmos’ te zien waarin wij ingedompeld werden in de wondere wereld van het onmetelijke heelal. Dit van de ‘Oerknal’ langs grote sterrenstelsels met de ‘Pijlers van de creatie’ tot onze eigen Melkweg en zo tot ons zonnestelsel waarbij al onze buurplaneten de revue passeerden. Daarna kregen we de film ‘Astronaut’ waarin we zelf mochten meemaken wat een astronaut allemaal moet doorstaan voordat hij zijn wandeling in de ruimte kan doen. De testpiloot ‘Chad’ demonstreerde het ons op karikaturale wijze.
Toen was het de beurt aan alle sterren die ’s avonds konden waargenomen worden. Onze gids of astroranger toverde alle sterrenbeelden aan de koepel van de ‘Grote Beer’ tot de ‘Zwaan’ en de ‘Giraf’. Ook de planeten zoals Jupiter passeerden de revue (prachtig zichtbaar ’s morgens hoog in het zuidwesten.). En niet te vergeten: enkele wetenswaardigheden. Alle collega’s leerkrachten, bereid u maar voor, want op vrijdag 20 maart 2015 is er een zonsverduistering (eclips) met een bedekking tot 87 %, en dit in de voormiddag met maximum rond 10 uur ’s morgens. Het wordt waarlijk bijna helemaal donker, overdag. Niet te missen!

In de namiddag kregen we, na onze pick-nick in de refter van het Mijnmuseum, een rondleiding door ervaren gidsen (soms nog oud-mijnwerkers) in de gebouwen van de mijn van Beringen. We konden er een boorhamer uitproberen en een wand met steenkool doen exploderen. In de badzaal was het bibberen, waar het eens subtropisch warm was door de stoom van de plaatselijke steenkoolcentrale die voor de energie zorgde. We geraakten helemaal onder de indruk van de ‘slavenarbeid’ die de mensen daar moesten verrichten maar ook van de organisatie van de mijn.

Vermoeid maar weer een paar wetenswaardigheden rijker keerden we naar Aarschot terug.

Klik hier voor een diashow (12 foto’s)

This entry was posted in Aardrijkskunde, Binnenland, Economie, Events, Excursie, Wetenschap and tagged , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *